Hengityshoitolaite kotikäytössä – varautuminen sähkökatkossa
Sähkökatkoja esiintyy vuosittain mm. myrskyn aiheuttamien sähkönjakeluhäiriöiden takia, ja tälle talvelle sähkön mahdollisesta säännöstelystä aiheutuvat sähkökatkot herättävät ymmärrettävästi huolta kotona hengityshoitolaitteita käyttävissä potilaissa ja heidän läheisissään. Mahdolliset sähkökatkot tullaan todennäköisesti ajoittamaan aamuun tai alkuiltaan, jolloin niistä on vähiten haittaa hengityshoitolaitteita käyttäville potilaille. Sähkökatkojen kestoksi on arvioitu 1–2 tuntia. Olemme koonneet tälle sivulle yleisiä ohjeita potilaille. Viranomaisten toimintaohjeita ja tiedotteita eri kanavissa on hyvä seurata ajankohtaisesti.
On tärkeää pysyä rauhallisena ja odottaa sähkön palautumista. Viranomaiset informoivat tarvittaessa myös radion kautta. Huolehdithan, että kotona on paristokäyttöinen radio ja siihen paristoja.
Jos hengitysvaikeuksien takia et selviä kotona sähkökatkon mahdollisesti pitkittyessä, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön. Kriittisessä tilanteessa Soitesta löytyy varavoima sairaala-alueelta, Kannuksen ja Tunkkarin terveyskeskuksista sekä Männistöstä Toholammilla.
Hätäpuhelut toimivat, vaikka operaattorin verkossa olisi häiriötilanne esimerkiksi laajojen sähkökatkojen aikana. Joissakin harvinaisissa tilanteissa hätäpuhelukaan ei saata kytkeytyä. Silloin hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla puhelimen, kytkemällä sen uudelleen päälle ja soittamalla hätäpuhelun silloin, kun se kysyy suojakoodia tai PIN-koodia. Lisätietoa hätäpuhelun soittamisesta löydät Traficomin verkkosivuilta:
Ohjeeseen kannattaa tutustua etukäteen, sähkökatkon aikana se ei välttämättä onnistu!
CPAP-laitetta käyttävät potilaat
Sähkökatko CPAP-laitetta käytettäessä pysäyttää laitteen ja unenaikaiset hengityskatkot palaavat, mikä voi aiheuttaa väsymystä ja muita uniapnean oireita. Lyhyt katko ei aiheuta merkittävästi oireita. CPAP-hoidossa kotona käytettävät maskit ovat ns. tuulettuvia maskeja eli CPAP-laitteen pysähdyttyäkin maskin kautta pystyy hengittämään. Maskissa tai sen letkuun liittävässä kulmakappaleessa on aukkoja, joiden kautta ilma pääsee virtaamaan. Sähkön palautuessa CPAP-laite käynnistyy uudelleen, ellei laitetta ole virtakytkimestä sammutettu.
Happirikastinta käyttävät potilaat
Happirikastinta ei yleensä käytetä 24 h vuorokaudessa, joten kahden tunnin sähkökatkokset eivät aiheuta huomattavaa haittaa useimmille potilaille. Tärkeää on pysyä rauhallisena sähkökatkon aikana ja välttää fyysistä ja psyykkistä rasitusta. Sähkökatko aktivoi laitteen hälytysäänen ja hälyttää kunnes sähköt palautuvat tai laite sammutetaan käynnistys/sammutuskytkimestä. Happirikastin käynnistyy automaattisesti, jos sähköt katkeavat laitteen ollessa käytössä, eikä laitetta ole sammutettu kytkimestä.
Happirikastimen käyttäjät voivat halutessaan tiedustella lisähapen/turvapullon reseptiä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan keuhkopoliklinikalta. Potilas joutuu kuitenkin itse maksamaan mahdollisen lisähapen. Lisä-happi on Kela-korvattava lääke.
Kaksoispaineventilaattoria käyttävät potilaat
Kaksoispaineventilaattoria käytettäessä sähkökatko pysäyttää laitteen. Kotihoidossa kotona käytettävät maskit ovat ns. tuulettuvia maskeja eli hengityshoitolaitteen pysähdyttyäkin maskin kautta pystyy hengittämään. Maskissa tai sen letkuun liittävässä kulmakappaleessa on aukkoja, joiden kautta ilma pääsee virtaamaan. Sähkön palautuessa kaksoispaineventilaattori käynnistyy uudelleen, ellei laitetta ole virtakytkimestä sammutettu.
Kaksoispaineventilaattoria ei yleensä käytetä 24 h vuorokaudessa, joten kahden tunnin sähkökatkokset eivät aiheuta huomattavaa haittaa useimmille potilaille. Tärkeää on pysyä rauhallisena sähkökatkon aikana ja välttää fyysistä ja psyykkistä rasitusta. Jos sähkökatkon ajankohta on etukäteen tiedossa ja käytät kaksoispaineventilaattoriasi yleensä myös valveilla ollessasi, on suositeltavaa käyttää laitetta varalta ”ylimääräisesti” ennen sähkökatkoa. Näin jaksat todennäköisesti paremmin sähkökatkon aikanakin ilman laitetta.
Elämää ylläpitävää hengityslaitetta käyttävät potilaat (ns. hengityshalvauspotilaat)
Osa neurologisia lihassairauksia sairastavista potilaista tarvitsee jatkuvasti happi- ja kaksoispaineventilaatiohoitoa. Keski-Pohjanmaan keskussairaalalla on suunnitelmat hengityksen turvaamiseksi myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Näiden potilaiden hengityslaitteissa on useamman tunnin kestävät akut ja myös varalaitejärjestelmästä on huolehdittu. Myös muiden näiden potilaiden hoidossa käytettävien sähköisten laitteiden käytöstä on suunnitelmat sähkökatkojen varalle.