Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Sari Kalliokoski on yksi Kokkolassa toimiva perhehoitaja. Myös Sarin puoliso Janne on saanut perhehoitajan koulutuksen, ja osallistuu aika ajoin hoitoon. Sari kertoo tarjoavansa päivähoitoa ikäihmisille, ja puuhastelee vanhusten kanssa arjen tavallisten askareiden parissa.

– Meillä muun muassa tehdään ruokaa, syödään yhdessä, leivotaan viikoittain, tiskataan pieniä tiskiä, jutellaan, muistellaan vanhoja, kuunnellaan päivän uutisia, tehdään kävelylenkkejä, istuskellaan ulkona ja kuunnellaan musiikkia. Askareet toimivat samalla tuttuina ja turvallisina virikkeinä sekä tukevat toimintakykyä ja kotona pärjäämistä. Jokainen saa osallistua voimiensa ja tilanteensa mukaan, Sari toteaa.

Kuvassa Sari Kalliokoski poseeraa keittiössään leipomispuuhissa.
Sari Kalliokoski tarjoaa päivähoitoa ikäihmisille, ja puuhastelee vanhusten kanssa arjen tavallisten askareiden parissa. Kuvat: Sari Kalliokoski

Perhehoidon muotoja on erilaisia. Perhehoito voi olla jatkuvaa, osavuorokautista tai tilapäistä. Kalliokosken perhe tarjoaa kodissaan päiväaikaista perhehoitoa. Sari kertoo, että perheessä on asiakkaita yksi tai kaksi kerrallaan, joskus kolmekin.

– Me pidämme suuren pöydän ääressä yhteisiä kahvihetkiä, välillä kuunnellaan ja katsotaan klassisen musiikin konsertteja olohuoneessa. Meillä on viisi lasta, ja he ovat päivät koulussa. Iltapäivällä ulko-ovi käy tiuhaan, kun lapset palailevat kotiin.

– On ilo tehdä tätä työtä ja ilo saada auttaa omaishoitajia jaksamaan heidän työssään. Tämä antaa minulle ja koko meidän perheelle tosi paljon!

Soiten perhehoidon vastuutyöntekijä ja omaishoidon palveluohjaajat tekevät yhteistyötä vapaiden järjestelyissä esimerkiksi kesälomakaudella, jotta jokaiselle omaishoitajalle löytyisi sopiva tapa toteuttaa vapaitaan ja myös omaishoidettavalle olisi tarjolla mukavaa yhdessäoloa ja virikkeitä hoitajan vapaiden ajaksi.Minustako perhehoitaja?

Perhehoitajalta edellytetään soveltuvuutta tehtävään. Perhehoitaja voi olla yksinasuva tai parisuhteessa elävä. Se on koko perheen asia, ja vaatii kaikkien perheenjäsenten hyväksymisen.

Toimeksiantajana Soite vastaa perhehoidosta ja sen järjestämisestä. Soite tekee erittäin tiivistä ja monipuolista yhteistyötä perhehoitajan kanssa. Toimeksiantosopimuksessa sovitaan perhehoitajalle maksettavista palkkiosta ja kustannusten korvaamisesta, perhehoitajan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä muista perhekotia ja perhehoitoa koskevista seikoista.

Lisätietoa Soiten perhehoidosta antaa:
Lastensuojelun perhehoito: 040 804 2247
Ikääntyneiden perhehoito: 040 806 5958

Katso myös nämä