Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Soiten alueella toimii kolme perhekeskusaluetta: Kokkolan, Lestijokilaakson sekä Perhonjokilaakson perhekeskukset. Kokkolassa perhekeskus on palvelujen muodostama verkosto ja jokilaaksoissa perhekeskuspalvelut on koottu saman katon alle: Lestijokilaaksossa Kannuksen perhekeskukseen ja Perhonjokilaaksossa Pajalan perhekeskukseen Kaustisella.

Perhekeskusten tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä palveluiden tuottaminen asiakaslähtöisesti ja kokonaisvaltaisesti. Omaperhe tukee perhekeskusten työtä keskittyen matalan kynnyksen opastukseen sekä ensivaiheen neuvontaan ja ohjaukseen. Omaperheestä löytyy muun muassa itsehoito-ohjeita, vertaistukea sekä tietoa alueellisista sekä sähköisistä palveluista ja kohtaamispaikkatoiminnasta.

Perhe kävelyllä syksyllä.

Mistä kaikki alkoi

Omaperhe on osa DigiFinlandin Sähköistä perhekeskusta. Sähköinen perhekeskus jakautuu kolmeen osa-alueeseen, johon kuuluu Omaperheen lisäksi nuorten asiointikokonaisuus Omahelpperi sekä ammattilaisten osio.

Sähköisen perhekeskuksen kansallinen kehittämistyö alkoi vuoden 2021 alusta. Soitessa työ aloitettiin saman vuoden syksyllä. Osallistuimme muun muassa yhdentoista muun hyvinvointialueen kanssa Omaperheen kansalliseen pilottiin, joka järjestettiin 24.10.-18.11.2022. Pilotin aikana Soiten perhekeskusten asiakkaita pyydettiin testaamaan ja antamaan palautetta Omaperheen käyttökokemuksesta.

Missä mennään

Omaperhe otettiin käyttöön Soitessa toukokuussa 2023. Pienimpänä hyvinvointialueena olemme ketteriä toimimaan ja Soite olikin edelläkävijä Omaperheen alueellisessa hyödyntämisessä. Näet Soiten tietoja valitsemalla Omaperheen etusivun paikkakuntasuodatuksesta jonkin Keski-Pohjanmaan kunnan. Palvelu kehittyy ja päivittyy koko ajan, joten suosittelen vierailemaan sivustolla ja tsekkaamaan uudet toiminnallisuudet ja materiaalit säännöllisesti.  

Omaperheen käyttöönotosta on vierähtänyt jo useampi kuukausi ja työ jatkuu edelleen Sähköisen perhekeskus -hankkeen parissa kansallisen aikataulun mukaisesti. Seuraavaksi valmistaudumme käyttöönottamaan Omahelpperin ja pilotoimaan ammattilaisten osiota.

Työskentely Sähköinen perhekeskus -hankkeessa on ollut erittäin mielenkiintoista. Erityisen arvokkaana näen Sähköisen perhekeskuksen tarjoaman tuen asiakkaille ja tavan, jolla Sähköinen perhekeskus tuo asiakkaat ja palvelun tuottajat tiiviisti yhteen.

Pia-Susanne Rauhala
Sähköinen perhekeskus -aluekoordinaattori

Katso myös nämä