Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Työelämän imetysmyönteisyyden teema on erityisen ajankohtainen Suomessa, jossa perhevapaauudistuksen voimaan tulosta on vuosi ja vanhempainvapaiden jakaminen mietityttää vauvaperheitä. Perhevapaiden jakaminen tasan vanhempien kesken tarkoittaa sitä, että jatkossa työelämässä on enemmän vauvaikäisten lasten imettäviä vanhempia.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soitessa äidit saavat opastusta ja neuvontaa imetykseen koko imetyksen ajan. Imetysohjaus aloitetaan jo raskausaikana neuvolassa ja se jatkuu koko sen ajan, kun lasta imetetään.  

Lisäksi parhaillaan käynnissä olevassa RRF-hankkeessa kehitetään yhteistyössä synnytysosaston kanssa vauvamyönteisiä imetyskäytäntöjä ja vahvistetaan ammattilaisten osaamista koulutuksilla. Hankkeessa työskentelee päivystävä terveydenhoitaja, joka tekee kotikäyntejä vauvaperheisiin ja antaa tukea imetykseen sekä vauvanhoitoon liittyvissä haasteissa matalalla kynnyksellä.

Imetyksellä on lukuisia terveyshyötyjä sekä lapselle että vanhemmalle. Imetyksen antama infektiosuoja keuhkokuumetta, korvatulehduksia, ripulitauteja ja virtsatieinfektioita vastaan ensimmäisen ikävuoden aikana on merkittävä. Pitkäkestoinen imetys suojaa mm. myöhemmältä ylipainolta ja 2-tyypin diabetekselta. Terveyshyötyjen lisäksi imetys vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä kiintymyssuhdetta ja parantaa vanhempien kykyä vastata vauvan tarpeisiin. Turvallinen imeväis- ja lapsuusiän kiintymyssuhde luo pohjaa terveille ihmissuhteille ja aikuisiän psyykkiselle hyvinvoinnille.

Katso myös nämä