Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

– Ensimmäiseksi menin tietysti googlaamaan tuon sairauden nimen, ja sehän oli virhe. Onneksi Soiten syöpätautien ja hematologian poliklinikan erikoislääkäri Minna Nyypyy otti minut heti alusta lähtien tsemppaavaan ja toivoa luovaan otteeseensa. Hän sanoi, että hän kertoo minulle sairaudesta juuri sen verran, mitä minun tarvitsee siitä tietää.

Lehtimäki kertoo olevansa kiitollinen siitä, että sama lääkäri on kulkenut hänen rinnallaan koko sairauden ajan.

– On ollut ihanaa, että minun ei ole tarvinnut aina aloittaa alusta uuden lääkärin kanssa. Minna tietää minut ja taustani, ja hän on myös konsultoinut muita hoitavia tahoja silloin, kun on ollut tarvis. Sairauteni saattaa aiheuttaa verenvuotoa tai hyytymiä, joten esimerkiksi suun terveydenhuollon kohdalla konsultaatiota on tarvittu.

Suun terveydenhuolto onkin ollut Lehtimäelle viime vuosien aikana iso projekti, sillä alakouluiässä päätään nostanut hammaslääkärikammo ajoi hänet välttelemään hammaslääkärikäyntejä viimeiseen saakka, ja lopulta hoidettavaa oli enemmän kuin hän olisi toivonut.

– Vuosien ja taas vuosien ajan välttelin hammaslääkärissä käyntiä, koska minulla oli niin kaamea hammaslääkärikammo. Särky ajoi lopulta hakeutumaan vastaanotolle, mutta onneksi minulle oli suositeltu Soiten hammaslääkäri Konsta Grönroosia, joka osasi alusta lähtien huomioida pelkotilani.

– Hän osasi hyvin empaattisesti suhtautua pelkooni, enkä koskaan tuntenut itseäni noloksi sen takia, että aikuisena ihmisenä pelkään sillä tavalla. Hänen avullaan olen päässyt koko hammaslääkärikammosta, eikä hammaslääkärikäynti enää vaadi unettomia öitä, Lehtimäki toteaa hymyillen.

Pitkien vuosien jälkeen Lehtimäki saa nyt tuntea olonsa turvalliseksi sekä suun terveyden että geenimuunnoksen suhteen.

– Kaikki on nyt tasapainossa. Suun terveys on tärkeää myös verisairauteni takia, ja olen ylpeä siitä, että olen vihdoin saanut senkin asian hoidettua. Vuosittainen lääkärikontrolliaika verisairauteeni liittyen saapuu minulle aina automaattisesti, näin on aina ollut ja sekin tuntuu turvalliselta. Elän tässä ja nyt ja nautin jokaisesta päivästä.

Kuvassa haastateltava Jenni Lehtimäki poseeraa kaislikossa kasvot auringon suuntaan, silmät kiinni nauttien.

Haluaisitko sinäkin kertoa, minkälaista apua tai tukea sinä tai läheisesi olette saaneet Soiten ammattilaisilta? Minkälaiset hädän, huolen, helpotuksen tai ilon hetket ovat jääneet mieleen?

Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen viestinta(a)soite.fi, niin olemme yhteydessä haastattelun sopimiseksi.

Katso myös nämä