Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

– Det första jag gjorde var förstås att googla på namnet på den sjukdomen, och det var ett misstag. Lyckligtvis tog Minna Nyypyy, specialistläkare på Soites poliklinik för cancersjukdomar och hematologi, mig vid handen med ett uppmuntrande och hoppingivande grepp redan från början. Hon sa att hon kommer att berätta just det jag behöver veta om sjukdomen för mig.

Lehtimäki säger att hon är tacksam för att samma läkare har funnits vid hennes sida under hela hennes sjukdomstid.

– Det har varit skönt att inte alltid behöva börja om från början med en ny läkare. Minna känner mig och min bakgrund och hon har även konsulterat andra vårdaktörer vid behov. Min sjukdom kan orsaka blödningar eller proppar, så konsultation har varit nödvändig till exempel hos munhälsovården.

Munhälsovården har också varit ett stort projekt för Lehtimäki under de senaste åren, eftersom tandläkarskräcken som dök upp i grundskolan fick henne att undvika tandläkarbesök så länge det gick, och i slutändan fanns det mer att åtgärda än hon skulle ha önskat.

– I åratal undvek jag att gå till tandläkaren eftersom jag hade så fruktansvärd tandläkarskräck. Tandsmärta drev mig till slut att uppsöka mottagningen, men som tur var hade jag blivit rekommenderad att uppsöka Soites tandläkare Konsta Grönroos, som redan från början visste hur man skulle beakta min rädsla.

– Han förhöll sig väldigt förstående till min rädsla, och jag kände mig aldrig generad för att jag som vuxen är så rädd. Med hans hjälp har jag kommit över tandläkarskräcken och tandläkarbesök orsakar inte längre sömnlösa nätter, säger Lehtimäki med ett leende.

Efter många år kan Lehtimäki nu känna sig trygg både vad gäller munhälsa och genmutation

– Allt är i balans nu. Munhälsan är också viktig på grund av min blodsjukdom, och jag är stolt över att jag äntligen också har tagit hand om den. Den årliga läkarkontrolltiden för min blodsjukdom kommer alltid automatiskt till mig, så har det alltid varit och det känns också tryggt. Jag lever här och nu och njuter av varje dag.

Vill du också berätta för oss vilken typ av hjälp eller stöd du eller dina närstående har fått av Soites personal? Vilken typ av stunder av nöd, oro, lättnad eller glädje har stannat i ditt minne? Skicka e-post till oss på adressen viestinta(a)soite.fi, så hör vi av oss för att ordna en intervju.

Ta en titt också på dessa