Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tällä hetkellä alueella kiertävä koronavirusvariantti on varsin hyvin tarttuva ja aiheuttaa perinteisten hengitystieoireiden lisäksi varsinkin taudin alussa vatsaoireita (ripulia, vatsakipua mm). Nyt on erityisen tärkeää muistaa hyvä käsihygienia ja tarvittaessa maskien käyttö.

Myös influenssa- ja RSV-viruskausi on lähestymässä. Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa ja koronaviruksen vakavaa tautimuotoa. Myös oikea yskintätekniikka ja käsihygienia ehkäisevät tartuntoja. Etenkin RSV-virustartunnan ehkäisyssä hyvällä käsihygienialla on merkitystä.

Rokote suojaa vakavilta tautimuodoilta

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite tarjoaa maksuttomia influenssa- ja pneumokokkirokotteita sekä koronarokotteiden tehosteannoksia THL:n suositusten mukaisesti riskiryhmiin kuuluville. Halutessasi voit saada influenssa- ja koronarokotteen samalla käynnillä. Rokotukset alkavat marraskuun alussa Soiten yksiköissä.

Rokotus suojaa hengitystieinfektioiden vakavilta tautimuodoilta ja suosittelemme etenkin riskiryhmiin kuuluvia hakeutumaan rokotukseen.

Ajan rokotukseen voi varata kätevästi netistä DigiSoite-sivuston Omahoito-palvelusta. Kokkolassa järjestetään kaksi ajanvarauksetonta, walk-in-rokotuspäivää: 9.11. sekä 13.11.2023. Muutoin rokotuksiin tulee varata etukäteen aika DigiSoitesta tai omalta terveysasemalta jos ajan varaaminen verkosta ei ole mahdollista. Tietoa rokotusaikataulusta ja -pisteistä löydät rokotus-tiedotteestamme.

Jos sairastut, jää kotiin

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.

Katso myös nämä