Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Coronavirusvarianten som för närvarande cirkulerar i området är mycket smittsam och ger utöver luftvägssymtom även magsymtom (diarré, buksmärtor etc.), särskilt i början av sjukdomen. Nu är det extra viktigt att iaktta god handhygien och vid behov använda masker.

Även influensa- och RSV-virussäsongen närmar sig. Vaccinationer är det mest effektiva sättet att förebygga influensa och svåra former av coronaviruset. Även korrekt hostteknik och handhygien förebygger smittor. Särskilt i förebyggandet av RSV-virussmitta är god handhygien viktigt.

Vaccination skyddar dig mot allvarliga sjukdomsformer

Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite erbjuder avgiftsfria influensa- och pneumokockvaccinationer samt boosterdoser av coronavirusvaccin för personer som hör till riskgrupper i enlighet med instruktioner från Institutet för hälsa och välfärd THL. Om du vill kan du få influensa- och coronavirusvaccinet under samma besök. Vaccinationerna inleds i början av november i Soites enheter.

Vaccination skyddar mot allvarliga former av luftvägsinfektioner och vi rekommenderar särskilt de som tillhör riskgrupper att uppsöka vaccination.

Du kan boka tid till vaccination behändigt på nätet via DigiSoites webbsida Egenvårdstjänst. I Karleby ordnas två tidsbokningsfria, walk-in-vaccinationsdagar: 9.11 och 13.11.2023. I annat fall måste en tid för vaccination bokas i förväg genom DigiSoite eller på din egen vårdcentral om det inte går att boka tid online. Information om vaccinationstidtabellen och -ställena hittar du i vårt pressmeddelande om vaccination.

Om du blir sjuk, stanna hemma

  • Om du blir sjuk, stanna hemma tills symtomen klart har lindrats och febern är borta. Detta tar vanligtvis 3–5 dagar. Om du är sjuk och måste röra dig utanför hemmet, kan du om du vill använda mask.
  • Tvätta händerna med vatten och tvål eller använd handdesinficering.
  • Hosta och nys i en engångsnäsduk och lägg den i soporna efter användning. Om du inte har en näsduk, hosta eller nys i ärmen, inte i handen.
  • Se till att ha bra ventilation där du vistas.

Ta en titt också på dessa