Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Soitessa on otettu käyttöön uusi TYÖOTE-toimintamalli, jossa erikoissairaanhoidossa vältetään kirjoittamasta pitkiä sairauspoissaoloja ja potilaan työkykyyn liittyvät asiat ohjataan työterveyshuoltoon. Työterveyshuollossa potilaan työkyky arvioidaan yksilöllisesti työn vaatimukset huomioiden. Samalla arvioidaan sopivan mittainen sairauspoissaolo ja suunnitellaan tarvittava kuntoutus tai mahdolliset muokkaukset työhön, jotta työhön paluu sujuisi mahdollisimman hyvin.

Ensimmäinen potilasryhmä, jota toimintamalli Keski-Pohjanmaalla koskee, on työikäiset selkäpotilaat. Seuraavaksi malli laajenee koskemaan myös päiväkirurgian ortopedisiä potilaita, joille on tehty esimerkiksi olkapäähän ja ranteeseen kohdistuvia toimenpiteitä.

Erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteystyön tiivistämisen tavoitteena on ehkäistä sairauspoissaolojen pitkittymistä. Samalla erikoissairaanhoito saa keskittyä ydintoimintaansa, kun potilaan työhön paluun järjestelyt ovat sovittuina työterveyshuoltoon.

TYÖOTE-toimintamallin mukaista kehittämistyötä tehdään Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella yhteistyössä työterveystoimijoiden ja Työterveyslaitoksen kanssa.

Katso myös nämä