Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

– Tänä päivänä nähdään, että vertaisohjaajat ovat tärkeä lisä ammattilaisten tuoman osaamisen rinnalla. Vertaisohjaajat pystyvät antamaan sellaisia käytännön näkökulmia ja vinkkejä, joita ammattilaiset eivät välttämättä pysty tarjoamaan. Nuorille vertaistoiminta taas mahdollistaa omien kokemuksien jakamisen muiden samankaltaisia asioita kohdanneiden kanssa. Parhaimmillaan vertaistoiminta lisää nuorten kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemusta, joka osaltaan voi vaikuttaa syrjäytymisen ehkäisyyn, kertoo sosiaaliohjaaja Mirka Toivola.

Aiemmin yhteisöllisessä ryhmätoiminnassa on ollut mukana 1–2 Soiten sosiaaliohjaajaa. Vertaisohjaajien osallistumisen myötä toisen sosiaaliohjaajan työpanos voidaan kohdentaa muuhun nuorten mielenterveystyöhön.

Nuorten aikuisten sosiaalisen kuntoutuksen tavoitteena on edistää asiakkaan toimintakykyä ja elämänlaatua, antaa tukea itsenäiseen asumiseen ja omasta terveydestä huolehtimiseen. Kuntoutus on mielenterveysasiakkaan elämässä rinnalla kulkemista. Osana kuntoutusta Soite järjestää yhteisöllistä ryhmätoimintaa Kokkolassa Kaustarinkadulla sijaitsevissa toimitiloissa 1–2 kertaa viikossa: tiistai-iltapäivisin tavataan vapaamuotoisemmin kahvin ja pelailun merkeissä ja joka toinen torstai retkeillään ja kokeillaan uusia harrastelajeja toiminnallisessa ryhmässä.

Kuntoutujat 18–25-vuotiaita ja myös vertaisohjaajat ovat alle kolmekymppisiä nuoria aikuisia. Vertaisohjaajien kanssa tehdään toimeksiantosopimus ja heille maksetaan korvaus. Vertaisohjaajilla on mahdollisuus jatkaa Soiten kokemusasiantuntijakoulutukseen, joka antaa valmiudet toimia kokemusasiantuntijana Soitessa.

Katso myös nämä