Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Uusi asiakastietolaki astui voimaan 1.1.2024 ja sen tavoitteena on, että tulevaisuudessa terveydenhuollossa ei tarvitse pyytää erillisiä lupia tietojen liikkumiseen. Asiakas- ja potilastietosi tallennetaan Kanta-palveluihin, kun asioit sosiaali- ja terveydenhuollossa. Luovutusluvan uudistumisen vuoksi jokainen saa OmaKannassa ilmoituksen, jossa kerrotaan Kanta-palveluista ja tietojen käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kuittaamalla ilmoituksen Omakannassa asiointisi terveydenhuollon palveluissa sujuvoituu.

Jos olet antanut potilastietojen luovutusluvan vuonna 2023 tai aiemmin, se kannattaa päivittää nyt OmaKannassa. Päivitetty luovutuslupa mahdollistaa, että muutkin kuin Kantaan tallennetut tiedot liikkuvat eri toimijoiden välillä. Tällaisia ovat esimerkiksi paperille kirjatut tietosi.

Luovutusluvan antaminen ja päivittäminen on vapaaehtoista. Jos et päivitä luovutuslupaa, aiemmin antamasi lupa pysyy edelleen voimassa. Se mahdollistaa, että Kantaan tallennetut tietosi liikkuvat kuten tähänkin asti.

Luovutuskiellolla voit määrittää, mitä resepti-, potilas- ja asiakastietojasi ei saa luovuttaa muille sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille katsottavaksi. Voit antaa tai päivittää luovutusluvan ja tehdä luovutuskiellon OmaKannassa. Voit hoitaa lupa- ja kieltoasioita myös, kun asioit sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Vähitellen tiedot liikkuvat myös sosiaalihuollossa

Myös sosiaalipalvelujen asiakastiedoille voi nyt antaa OmaKannassa luovutusluvan. Se on eri lupa kuin terveydenhuollossa käytössä oleva potilastietojen luovutuslupa. Sosiaalipalvelujen lupa mahdollistaa Kantaan tallennettujen sekä muiden asiakastietojesi liikkumisen sosiaalihuollon eri toimijoiden välillä sitten, kun sosiaalihuollon toimijat tekevät tarvittavat muutokset tietojärjestelmiinsä.

Soitessa sosiaalipalveluiden tiedot alkavat näkyä OmaKannassa syksyllä 2024.

Lisätietoja

Lisätietoja antaa: tietosuojavastaava(at)soite.fi

Katso myös nämä