Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ilmoittaudu vastaanottokäynnille annettuna aikana asianomaisella poliklinikalla.

Potilaat, joilla on aika laboratorio-, röntgen- tai isotooppitutkimuksiin, ilmoittautuvat sillä osastolla, jossa tutkimus tapahtuu, mikäli kutsukirjeessä ei toisin ilmoiteta.

Vuodeosastolle tultaessa ilmoittaudutaan useimmiten kyseisellä osastolla. Kutsukirjeessä on maininta poikkeavasta menettelystä.

Synnyttäjät

Naistentaudit ja synnytys osasto 3 on avoinna ympäri vuorokauden. Synnytysosastolle voit halutessasi soittaa, kun olet lähdössä synnyttämään tai jos olet epävarma, mitä pitäisi tehdä. Raskaana olevat (yli 22 raskausviikkoiset) voivat päivystysaikana tarvittaessa ottaa suoraan yhteyttä synnytys ja naistentautien osastolle. 


Jos olet flunssaoireinen, altistunut, sinulla epäillään tai todetaan koronavirus ja tarvitset kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa raskauteen tai synnytykseen liittyen, soita aina ennen sairaalaan tuloa synnytysosastolle tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Keskussairaalan A1-pääovi on auki arkisin klo 7-16 välisenä aikana. Muina aikoina voit soittaa pääoven porttipuhelimesta synnytysyksikköön ja he avaavat sinulle oven. Sisään pääsee myös yhteispäivystyksen B1-oven kautta. Yhteispäivystyksestä on opastettu reitti synnytysosastolle. Synnyttäjän ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan voi tulla suoraan synnytysosastolle. Tarvittaessa yhteispäivystyksestä voi lainata pyörätuolin.

Arkisin klo 8-16 ota yhteys oman alueesi terveyskeskukseen.

Perusterveydenhuollon päivystyksen
 toiminta-aika Keski-Pohjanmaan keskussairaalan tiloissa on arkisin klo 16-08 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 08-08. 

Ilman lähetettä yhteispäivystykseen hakeutuvia pyydämme soittamaan klo 15-08 päivystysapunumeroon 116 117 ennen sairaalaan lähtöä

Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112.

Erikoissairaanhoidon päivystysvastaanotto on avoinna kaikkina vuorokauden aikoina vuoden ympäri.Erikoissairaanhoidon päivystysvastaanotossahoidetaan äkillistä sairaanhoitoa tarvitsevia potilaita. Poliklinikalla on myös keskeinen asema alueen suuronnettomuustilanteiden hoitamisessa. Erikoissairaanhoidon päivystykseen tullaan pääsääntöisesti päivystyslähetteellä hoidonporrastusta noudattaen. 

Ilmoittaudu poliklinikalla, jonne vastaanottoaikasi on varattu. 

Mikäli poliklinikkakäyntisi kestää pitkään, voit ruokailla vierasateriahinnalla keskussairaalan ruokaravintola Kipossa.

Pyydämme säilyttämään maksukuitit, sillä kuiteilla on mahdollista saada matkakorvaus yleisen kulkuneuvon mukaan sairausvakuutustoimistosta.

Jos sairaus vaatii sairaalaan tullessa muun kuin yleisen kulkuneuvon käyttämistä, pyydä siitä todistus lähettävältä lääkäriltä. Turhia kuljetuksia sairausvakuutus ei korvaa.

Leikkausosasto sijaitsee yhteispäivystyksen yläpuolella, 1. kerroksessa l-siivessä. Sisäänkäynti yhteispäivystyksen ovesta, josta käynti hissillä tai portaita ylös. Sairaalan pääsisäänkäynnin kautta tultaessa leikkausosasto löytyy pääkäytävän päästä.

Osastolle tultaessa ilmoittaudutaan useimmiten kyseisellä osastolla. Kutsukirjeessä on maininta poikkeavasta menettelystä.

Tulohaastattelun yhteydessä hoitohenkilökunta kertoo osaston toiminnasta, hoitoperiaatteista ja päiväjärjestyksestä. Sairauteen liittyvistä asioista on mahdollista keskustella sekä lääkärin että hoitohenkilökunnan kanssa. Toivomme, että mainitset erityisesti tulohaastattelun yhteydessä kenelle sinua koskevia tietoja saa antaa (omainen, terveyskeskus, lähettävä lääkäri, kotisairaanhoitokeskus jne.).

Omatoimisuus

Potilaiden hoidossa pyrimme toteuttamaan omatoimisuuden ja kuntoutuksen periaatteita. Paraneminen edistyy parhaiten osallistumalla itse kykyjen ja voimien mukaan omaan hoitoon esim. huolehtimalla itse pesuista, ruokailusta, vuoteen sijaamisesta, kukkien hoidosta jne. Myös läheisten tuki ja hoitoon osallistuminen on tärkeää. Halutessasi voit käyttää omia vaatteita ja sisäkenkiä. Voit myös ulkoilla sairaalassa ollessasi ellei sairaus rajoita liikkumista. 

Kotiinlähtötilanteeseen valmistaudutaan hyvissä ajoin. Saamasi jatkohoito-ohjeet on syytä kerrata henkilökunnan kanssa. Mikäli epäilet selviytymistäsi kotona, keskustele asiasta henkilökunnan kanssa. Kotiin lähtiessäsi saat tiedon mahdollisesta jälkitarkastuksesta ja myös siitä, mihin voit tarvittaessa ottaa yhteyttä. Hoitavalle lääkärille on hyvä kertoa ennen kotiuttamista, mitä todistuksia ja muita asiapapereita tarvitset.

Kotiinkuljetuksesta voit sopia henkilökunnan kanssa ja selvittää, millainen matkustustapa sairautesi vuoksi on sopivin. Sairautesi edellyttäessä muun kuin julkisen kulkuneuvon käyttöä saat asiaankuuluvat todistukset siitä.

Soiten henkilökunta toivoo, että annat palautetta hoidostasi osastoilla ja poliklinikoilla olevilla paperilomakkeilla tai nettipalautteella. Jos haluat huomauttaa hoidosta, henkilökunnan kohtelusta tai muusta vastaavasta, käänny ensin hoitavan lääkärin tai osastonhoitajan puoleen. Ellei asia selviä, ota yhteyttä klinikan ylilääkäriin tai ylihoitajaan. Tarvittaessa myös sosiaali- ja potilasasiavastaava ohjaa ja avustaa asian selvittämisessä. Soiten lääketieteellisestä ja hoidollisesta toiminnasta vastaavat viimekädessä johtajaylilääkäri.

OsastoErikoisalaVuodepaikat
Lasten ja nuorten osasto 1Lastentaudit12
Naisten klinikkaNaistentaudit ja synnytykset28
Kirurginen osasto 7Kirurgia28
Kirurginen osasto 10Kirurgia28
Sisätautien osasto 8Sisätaudit22
Sisätautien osasto 9Sisätaudit20
Neurologian ja vaativan kuntoutuksen osastoNeurologia27
Lasten psykiatrinen osasto 14Psykiatria8
Aikuispsykiatrian osasto 15Psykiatria32
Nuorisopsykiatrian osasto 17Psykiatria7
Yhteensä212
Tehohoito4
Lasten tehohoito4
CCUSisätaudit4
Sydäntoimenpideyksikkö (Syty)Sisätaudit3
Yhteensä15
Vuodepaikat yhteensä227

Katso myös nämä