
Omien asiakirjojen tilaaminen
Soite ylläpitää potilas- ja asiakastiedoista henkilörekistereitä tietosuojalain ja EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Asiakkaalla ja potilaalla on halutessaan oikeus tarkistaa omat tietonsa asiakas- ja potilastietorekisteristä. Asiakkaalla ja potilaalla on myös oikeus pyytää virheellisten rekisteritietojen korjaamista.
Tämän sivun sisältö
Tietopyyntö
Jokaisella on oikeus saada tieto hänestä itsestään viranomaisen asiakirjaan tallennetuista tiedoista.
Voit tehdä tietopyynnön, kun haluat pyytää yksittäisiä itseäsi koskevia potilasasiakirjoja tai asiakasasiakirjoja. Tietopyynnön voi tehdä sähköisesti:
Tietoja voi pyytää myös toisesta henkilöstä asianosaisen tietopyynnöllä, jos tietoja pyytävä henkilö on tietoihin nähden asianosainen. Tietopyynnön voi tehdä täyttämällä tiedonsaantipyyntölomakkeen.
Tiedot lähetetään paperikopioina. Röntgenkuvat lähetetään CD-levyllä postitse. Potilasasiakirjakopiot ovat maksuttomia.
Tiedonsaantioikeuden evääminen
Oikeus saada tietoja voidaan evätä tai sitä voidaan rajoittaa erittäin tärkeän edun tai lapsen edun, yksityisen edun tai henkilölle aiheutuvan haitan vuoksi.
Jos oikeus evätään, asiakkaalle tai potilaalle annetaan kirjallinen kieltäytymistodistus, josta ilmenee oikeuden epäämisen peruste. Samalla mainitaan, että asiakkaalla ja potilaalla on mahdollisuus saada asia tietosuojavaltuutetun ratkaistavaksi.
Rekisteritietojen tarkastusoikeus
Soite ylläpitää potilas- ja asiakastiedoista henkilörekistereitä tietosuojalain ja EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Jokaisella rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa itseään koskevat rekisteritiedot. Tämä oikeus koskee myös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietoja.
Rekisteritietojen tarkastusoikeus on henkilökohtainen, eivätkä esimerkiksi lähiomaiset voi käyttää tarkastusoikeutta potilaan puolesta edes valtakirjalla. Myöskään edunvalvoja ei voi käyttää vajaavaltaisen tai holhouksen alaisen henkilön tarkastusoikeutta, ellei edunvalvontaa koskevassa päätöksessä ole nimenomaisesti ulotettu edunvalvontaoikeutta myös henkilön potilastietoihin. Alaikäisen kohdallakin tarkastusoikeus on yksinomaan alaikäisellä, mikäli hän vastaa itse hoidostaan ja on kieltänyt tietojensa antamisen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalle.
Rekisteritiedot voi tarkistaa joko henkilökohtaisella käynnillä tai pyytämällä potilasasiakirjoista jäljennökset. Jos tiedot halutaan tarkastaa henkilökohtaisesti, pitää tarkastustilanteessa todistaa henkilöllisyys virallisella tunnistaumisvälineellä: ajokortti, henkilötodistus tai passi.
Tarkastusoikeuden käyttäminen samoihin tietoihin on maksutonta, jos kahden tarkastuspyynnön välinen aika on yli yksi vuotta.
Virheellisten tietojen korjaaminen
Mikäli havaitset, että Soiten rekistereihin on kirjattu virheellistä tietoa, sinulla on oikeus pyytää tietojesi korjaamista tai poistamista. Pyynnön voi tehdä sähköisesti rekisteritietojen korjaamisvaatimuksella:
Puhelinasiointi
-
Asiakirjahallinto
Arkiston tietopalvelu (asiakas- ja potilasasiakirjat, valtakirjat, terveysaseman vaihto)
Soita: +358 40 653 4218PalveluajatPalveluajat
ma–pe 09:00–15:00
-
Asiakirjahallinto faksi
Faksi: Arkiston tietopalvelu / Kokkolan pääterveysasema
Soita: +358 6 831 7936Faksi: Keskussairaalan arkisto
Soita: +358 6 826 4475
Palvelupaikat
Tietoa palvelusta
Soiten asiakkaana näet Omakanta-palvelusta marraskuun 2014 jälkeen kirjatut potilastietosi.
Jos haluat saada itsellesi kopiot omista tai huollettavan lapsesi potilaskertomustiedoista, helpointa ja nopeinta on tehdä sähköinen tietopyyntö.
Voit tehdä pyynnön myös siihen tarkoitetulla lomakkeella ja toimittaa sen allekirjoitettuna arkistoon.
Jos haluat tarkistaa mitä henkilötietoja sinusta on tallennettu Soiten rekistereihin, voit tehdä rekisteritietojen tarkastuspyynnön sähköisesti tai tulostettavalla lomakkeella.
Lomakkeet löytyvät asiointioppaasta.
Tarkastusoikeuden käyttäminen samoihin tietoihin on maksutonta, jos kahden tarkastuspyynnön välinen aika on yli yhden vuoden.
Tarkastuspyynnöstä voidaan kieltäytyä, mikäli tiedon antamisesta saattaisi aiheutua vakavaa vaaraa potilaan terveydelle tai hoidolle taikka jonkun muun oikeuksille tai on vastoin lapsen etua. Kielteisestä päätöksestä annetaan kirjallinen kieltäytymistodistus, jossa on kerrottu kieltäytymisen syy.
Julkisen tai yksityisen terveydenhuollon asiakkaalla tai potilaalla on oikeus saada tietää, mitä häntä koskevia tietoja on tallennettu henkilörekisteriin. Tietopyyntö tulee yleensä tehdä erityisellä lomakkeella tai muuten kirjallisesti. Henkilökunta voi kieltäytyä luovuttamasta potilastietoja vain, jos tiedon antaminen aiheuttaisi vakavan vaaran potilaan terveydelle tai jonkun muun oikeuksille.
Vain potilaalla itsellään on oikeus tarkastaa omat potilastietonsa. Muut henkilöt, kuten potilaan läheiset, eivät voi saada tietoja potilaan terveydestä tai sairaudesta muutoin kuin potilaan nimenomaisen suostumuksen perusteella.
Potilaalla on myös oikeus vaatia tietojensa korjaamista ja joissakin tapauksissa rekisteristä poistamista. Lisäksi potilas voi vaatia tiedot siitä, kuka hänen rekisteritietojaan on käyttänyt, minne niitä on luovutettu ja mikä käytön tai luovutuksen peruste on ollut.