Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Liikunta

Liikunnalla on monia myönteisiä vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Säännöllinen monipuolinen liikkuminen ennaltaehkäisee useita sairauksia sekä auttaa sairauksien hoidossa ja kokonaisvaltaisessa terveyden ylläpidossa. Myönteisiä vaikutuksia ovat esimerkiksi sydän- ja versiosuonisairauksien ehkäisy, kohonneen verenpaineen alentuminen ja unen laadun paraneminen. Jo yksi liikkumiskerta saa aikaan myönteisiä vaikutuksia koko kehossa.

Ravitsemus

Terveyttä edistävä ruokavalio ennaltaehkäisee useita sairauksia ja ravitsemushoito on monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Terveellinen ruokavalio ehkäisee sairastumista esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus, useat arkiset valinnat, joista saamme tarvitsemamme terveyttä ylläpitävät ja suojaavat aineet.

Uni

Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Uni vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä ja vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin. Uni toimii myös herkkänä terveysmittarina, niin psyykkiset kuin fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi unta.

Päihteet ja riippuvuudet

Yleisimpiä päihteitä ovat alkoholi, tupakka, huumeet ja tietyt reseptilääkkeet. Ne aiheuttavat muutoksia ihmisen psyykkisiin toimintoihin, mielialaan ja tajuntaan. Riippuvuudella eli addiktiolla tarkoitetaan pakonomaista tarvetta, jonka tyydyttäminen tuottaa välitöntä mielihyvää, mutta josta seuraa henkilölle itselleen etenevä haitta.

Riippuvuudet voidaan jakaa aineriippuvuuksiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin. Aineriippuvuuksia ovat alkoholi, tupakka, huumeet ja lääkkeet. Toiminnallisia riippuvuuksia ovat uhkapeli- tai muu peliriippuvuus sekä seksi- ja nettiriippuvuus.

Lisätietoja:

Henri Nevalainen

Hyvinvointikoordinaattori

Puhelin: +358 40 804 2205

Katso myös nämä