Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Dialyysi- ja munuaisyksikössä hoidetaan kaikki munuaissairaat potilaat Soiten alueella. Hoidoista vastaa munuaistauteihin erikoistunut lääkäri ja munuaistauteihin koulutetut sairaanhoitajat. Yksikköön hoitoon pääsemiseksi tarvitaan joko terveyskeskuslääkärin lähete tai sairaalan sisäinen konsultaatio.

Dialyysi- ja munuaisyksikön tiloissa on 10 + 2 hemodialyysihoitopaikkaa ja se on auki kuutena päivänä viikossa. Yksikössä hoidetaan aikuisia ja lapsia.

Toimimme teho-osaston kanssa samalla vastuualueella ja osa teho-osaston henkilökunnasta työskentelee myös dialyysiosastolla.

Munuaispoliklinikka

Munuaispoliklinikalla hoidetaan kaikkia munuaissairauksia. Poliklinikalla käy muun muassa predialyysi- (aktiivihoidon aloitus lähestyy), peritoneaalidialyysipotilaita ja munuaisensiirron saaneita potilaita. Potilaat saattavat käydä vuosia munuaispoliklinikalla seurannassa ennen mahdollisen keinomunuaishoidon aloittamista.

Dialyysiosasto


Dialyysiosastolla koulutetaan potilaita omatoimisiksi vatsakalvon kautta tehtävään dialyysiin eli peritoneaalidialyysiin. Potilaalle laitetaan pysyvä letku vatsaonteloon, jonka kautta nestettä vaihdetaan 4-5 kertaa päivässä. Tämän hoidon potilas suorittaa itse kotona ja käy kerran kuukaudessa munuaispoliklinikalla lääkärin vastaanotolla. Avustettu peritoneaalidialyysi on vaihtoehto silloin, jos potilas ei itse voi hoitaa dialyysejä. Silloin pyritään järjestämään avustettu peritoneaalidialyysihoito kouluttamalla avohoidon henkilökuntaa. Hoidon seuranta ja ohjaus tapahtuu munuaisyksiköstä käsin. 
 
Dialyysiosastolla tehdään myös veriteitse keinomunuaiskoneella tapahtuvaa hoitoa eli hemodialyysia. Tällöin potilaat tulevat hoitoon kotoa 2-3 kertaa viikossa ja palaavat hoidon jälkeen kotiin. Yhteistyö ja koulutustilaisuudet sairaanhoitopiiriimme kuuluvien terveyskeskusten ja kotisairaanhoidon henkilökunnan kanssa on mahdollistanut vanhempien keinomunuaispotilaiden asumisen kotona tai oman kotikuntansa terveyskeskuksessa tai muussa hoitavassa yksikössä lähellä omaisiaan.

Puhelinasiointi

Tietoa palvelusta

Yksikköön hoitoon pääsemiseksi tarvitaan joko terveyskeskuslääkärin lähete tai sairaalan sisäinen konsultaatio.

Toiminnasta vastaavat

Ann-Catrin Jakobsson

Osastonylilääkäri

Matkapuhelin: +358 40 653 4348

Ulrica Kujansivu

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja

Elina Hänninen

Osastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4090

Katso myös nämä