Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kirurgisella osasto 10:llä tutkitaan, leikataan ja hoidetaan seuraavien erikoisalojen potilaita:

  • gastroenterologia (vatsaontelon sisäinen kirurgia)
  • plastiikkakirurgia
  • thorax-kirurgia (rintaontelokirurgia)
  • verisuonikirurgia (pääsääntöisesti alaraajojen ja kaulavaltimoiden ahtaumat)
  • endokriininen kirurgia (lähinnä kilpirauhaskirurgiaa)
  • rintarauhaskirurgia (lähinnä rintasyöpä)

Hoidonvaraajat antavat leikkauspotilaille leikkausajan. Tavoitteena leikkausajoissa on hoitotakuun toteutuminen. Suunniteltuun leikkaukseen tulevat potilaat, jotka tarvitsevat ennakkotutkimuksia- ja valmisteluja, kutsutaan päiväkäynnille kirurgian poliklinikalle. Tällä käynnillä varmistetaan leikkauskelpoisuus. Muiden suunniteltujen leikkauspotilaiden haastattelu ja ohjaus tapahtuu puhelimen välityksellä muutamaa päivää ennen leikkausta.

Leikkauspotilaat tulevat pääsääntöisesti suoraan leikkausosastolle leikkauspäivän aamuna ja siirtyvät osastolle leikkauksen jälkeen. Osastolla on 28 sairaansijaa.

Potilasryhmät

Gastroenterologinen kirurgia

Gastroenterologiassa hoidetaan osa vatsaontelon kirurgisia sairauksia (sappi- ja haimatulehdus, ruoansulatuskanavan verenvuodot ja tulehdukset) sekä ruoansulatuskanavan syöpää sairastavat potilaat.

Gastroenterologisen kirurgian tärkeimpänä kehittämisalueena on tähystyskirurgia, jota käytetään rutiinimenetelmänä sappi- ja antirefluksikirurgiassa sekä uusiutuneiden tai molemminpuolisten nivustyrien hoidossa.

Endokriininen kirurgia

Endokriinisen kirurgian tavallisimmat potilasryhmät ovat kilpirauhasen liikakasvua tai kilpirauhassyöpää sairastavat potilaat.

Plastiikkakirurgia

Plastiikkakirurgian pääpotilasryhmät ovat rintarauhasen rekonstruktio- ja pienennysleikkauksia, melanooman, palovammojen ja säärihaavojen leikkauksia tarvitsevat potilaat.

Thorax- ja verisuonikirurgia

Thorax- ja verisuonikirurgian alueella tärkeimmät potilasryhmät ovat alaraajojen ja kaulavaltimoiden ahtaumaa, diabeteksen verisuonikomplikaatioita ja keuhkosyöpää sairastavat potilaat. Keuhkokirurgiassa suurin osa leikkauksista tehdään tähystyskirurgialla. Tärkeimmät toimenpiteet ovat keuhkobiopsiat, ilmarinnan hoito ja keuhkosyöpäleikkaukset.

Vierailu

Keskussairaalan osastoilla sallitaan kerrallaan 2-3 vierailijaa. Vierailethan vain terveenä. Vierailijan tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Vierailuajat

Vierailut joka päivä klo 14.00-15.00 ja 18.00-19.00.

Vierailuista voi sopia osaston henkilökunnan kanssa.

Puhelinasiointi

Tietoa palvelusta

Hoitoon hakeudutaan lähetteen perusteella.

Toiminnasta vastaavat

Niina Parpala

Palvelualuejohtaja / Vastuualuejohtaja kirurgia ja onkologia, aistiklinikka

Matkapuhelin: +358 40 653 4091

Hilkka Herlevi

vs osastonhoitaja

Puhelin: +358 40 653 4321

Misa Kokkonen

Osastonylilääkäri

Katso myös nämä