Parantumattoman sairauden hoito
Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiivista, kokonaisvaltaista hoitoa. Se on oireenmukaista, kärsimystä lievittävää, vähentävää ja helpottavaa hoitoa.
Tämän sivun sisältö
Palliatiivinen poliklinikka
Palliatiivinen hoito tarkoittaa oireenmukaista hoitoa. Siihen siirrytään silloin kun parantavat ja jarruttavat hoidot on lopetettu. Keskeistä on kivun ja muiden oireiden lievitys ja samalla paneutuminen henkisiin, sosiaalisiin ja hengellisiin sekä elämänkatsomuksellisiin asioihin.
Poliklinikka on tarkoitettu potilaille, joilla sairauden aktiivinen parantava hoito on lopetettu. Palliatiivinen hoito on sairauden oireiden lievittämistä. Samalla se tukee myös sairauden etenemistä jarruttavan hoidon onnistumista.
Ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä tehdään hoitosuunnitelma yhdessä potilaan ja mahdollisesti myös omaisen kanssa. Potilaan kokonaistilanne kartoitetaan ja arvioidaan hoidon tarve (kipu, ravitsemus, sosiaalinen verkosto ja etuudet, kotiavun tarve). Hoitosuunnitelmaa tarkistetaan säännöllisin väliajoin tai tarpeen mukaan. Toiminnalla pyritään turvaamaan potilaan selviytyminen kotona mahdollisimman pitkään.
Yhteistyötä tehdään kotisairaalan, kotihoidon, terveyskeskussairaaloiden sekä Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kanssa.
Asiakasmaksu peritään terveyskeskuksen avohoidon maksujen mukaisesti.
Palliatiivisessa hoidossa tavoitellaan mahdollisimman hyvää elämän loppuvaihetta. Myös läheisten tukeminen on osa hyvää hoitoa.