Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Patologian osasto koostuu obduktio-osastosta ja patologian laboratoriosta. Obduktio-osastolla tehdään keskussairaalan ja Soiten alueen terveyskeskusten lääketieteelliset ruumiinavaukset. Eräät erikoistaitoja ja -tekniikoita vaativat tutkimukset ostetaan ulkopuoliselta palvelun tarjoajalta.

Patologian laboratorio

Patologian laboratoriossa valmistetaan ja tutkitaan keskussairaalassa otetut kudos- ja solunäytteet. Kudosnäytteitä ovat ihon koepalat esimerkiksi poistetut luomet, mahan- ja suolistontähystyksessä otetut koepalat, mutta myös kookkaat leikkauksessa poistetut elimet kuten kohdut, suolen osat ja rintasyövän poistokappaleet. Solunäytteitä ovat puolestaan gynekologiset papanäytteet, yskös- ja virtsanäytteet, keuhkoputkien tai mahan imu- ja harjanäytteet sekä ohuella neulalla otetut imunäytteet. Näitä ohutneulanäytteitä voidaan ottaa lähes mistä tahansa elimestä.

Saadusta näytemateriaalista valmistetaan näytteet näytelaseille, jotka patologi tutkii mikroskoopilla ja tarvittaessa pyytää perusvärjäyksen lisäksi erikoisvärjäyksiä muutoksen solukon tunnistamiseksi. Tutkimuslöydöksestä patologi antaa kirjallisen lausunnon hoitavalle lääkärille. Hoitava lääkäri puolestaan ilmoittaa löydöksen potilaalle.

Obduktio-osasto

Obduktio-osastolla on vainajien kylmäsäilytystilat ja avaussalissa tehdään ruumiinavaukset.

Lääketieteellisen ruumiinavauksen tekee sairaalan patologi (loma-aikoina mahdollisesti sijainen) ja avauksessa pyritään selvittämään mikä vainajan sairauksista on aiheuttanut kuoleman ja mahdollisesti millä tavalla. Lääketieteelliseen ruumiinavaukseen tarvitaan omaisten lupa. Lääketieteellisen ruumiinavauksen löydöksistä patologi antaa hoitaneelle lääkärille kirjallisen lausunnon. Hoitanut lääkäri kertoo löydöksistä omaisille. Patologi tekee avauslöydöksistä alustavan lausunnon yleensä 1-2 vuorokauden kuluessa. Lopullinen lausunto mikroskooppilöydöksineen on valmis noin 3 kk kuluttua.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tekee oikeuslääkäri. Tutkimus tehdään Oulun yliopiston diagnostiikan laitoksella oikeuslääketieteen yksikössä. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus on poliisiviranomaisen määräämä kuolinsyynselvitys ja siten lupaa omaisilta ei kysytä. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään, jos kuolema on äkillinen ja odottamaton eikä vainajalla ole ollut sairautta, joka voisi olla kuoleman syynä. Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen löydöksistä omaiset saavat tiedon ruumiinavauksen määränneeltä poliisilta. Lopullisen lausunnon valmistuminen voi kestää 1-2 kuukautta.

Vainajan hautaamista varten tarvitaan hautauslupa. Hautausluvan antaa hoitanut lääkäri siinä tapauksessa, että ruumiinavausta ei tehdä. Lääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen luvan antaa hoitanut lääkäri tai harvemmin patologi, oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen puolestaan oikeuslääkäri.

Puhelinasiointi

Toiminnasta vastaavat

Timo Paloneva

Vastuualuejohtaja / Ylilääkäri

Matkapuhelin: +358 40 014 5531

Katso myös nämä