Kuntoutus
Kuntoutus on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, joka auttaa kuntoutujaa toimimaan mahdollisimman itsenäisesti omassa arjessa ja elinympäristössä. Kuntoutuminen on henkilökohtainen prosessi, jonka lähtökohtana ovat muutostarve ja motivaatio.
Tämän sivun sisältö
Kuntoutuminen rakentuu asiakkaan voimavaroihin ja on suunnitelmallista, asiakkaalle tärkeisiin tavoitteisiin pyrkivää toimintaa.
Kuntoutuspalveluiden maksuttomia palveluita ovat:
- alle 18-vuotiaiden kuntoutuspalvelut
- arviointi- ja ohjauskäynnit
- ryhmäkäynnit
- veteraanikuntoutus.
Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättä ja perumatta jätetystä ajanvarauksesta voidaan periä maksu yli 18-vuotiailta henkilöiltä. Tämä koskee myös muuten maksuttomia palveluita.
Lääkinnällisen kuntoutuspalvelun saatavuus
Yksilölliset lääkinnälliset kuntoutuksen palvelut perustuvat tarpeeseen, Soiten ammattilaisen tekemään arvioon, yhteisiin tavoitteisiin sekä kuntoutumissuunnitelmaan. Yhteiset saatavuusperusteet terapioille ohjaavat kuntoutuksen suunnittelua ja päätöksentekoa.
Laitoskuntoutusjaksoista päättää kuntoutusylilääkäri. Avoterapiajaksoista päätetään moniammatillisissa työryhmissä:
- Lasten ja nuorten kuntoutustyöryhmään osallistuvat kuntoutusylilääkäri, neuvolalääkäri, lasten ja nuorten poliklinikan lääkäri ja sairaanhoitaja, kuntoutusohjaaja, fysio-, toiminta- ja puheterapeutti, kuntoutussihteeri ja kuntoutuksen vastuualuejohtaja
- Työikäisten ja ikääntyneiden kuntoutustyöryhmään osallistuvat kuntoutusylilääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, kuntoutussihteeri ja vastuualuejohtajat
Asiakkaalla on oikeus kieltää asian käsittely työryhmässä, jolloin päätöksen tekee vastuualuejohtaja hoitavan lääkärin suosituksesta.
Kuntoutusohjaus
Kuntoutusohjauksessa tarjoamme asiakkaalle kokonaisvaltaista ohjausta, tiedottamista, neuvontaa ja aktivointia sekä asiakkaan ja hänen perhe- tai lähiyhteisönsä tukemista sairauden tai vamman vaikuttaessa arjen sujumiseen. Kuntoutusohjauksessa etsitään yhteistyössä omaan tarpeeseen ja elämäntilanteeseen sopivat palvelut.
Soiten kuntoutusohjaajat toteuttavat kuntoutusohjausta ja järjestävät kurssitoimintaa. Kuntoutusohjaaja tiedottaa asiakkaan yksilöllisen kuntoutustarpeen mukaisista tarjolla olevista kuntoutumista, toimintakykyä ja osallisuutta tukevista palveluista ja tukitoimista sekä toimii kuntoutumisessa, sen suunnittelussa ja koordinoinnissa asiakkaan kumppanina.
Kuntoutusohjaaja tekee koti-, päiväkoti-, koulu- ja työpaikkakäyntejä kartoittaen asiakkaan kokonaistilannetta hänen omassa elinympäristössään. Lisäksi kuntoutusohjaaja toimii yhteistyössä asiakkaan kuntoutumiseen liittyvän verkoston kanssa.
Kuntoutusohjauksen asiakkaaksi ohjautuminen
Kuntoutusohjaus on palvelua, joka kohdistuu pitkäaikaissairaus- tai vammaryhmiin, lapsiin ja aikuisiin, sekä heidän perhe- ja lähiyhteisöihinsä pääasiassa sairastumis- ja sopeutumisvaiheessa.
Kuntoutujat voivat tulla ohjauksen pariin hoitoon tai seurantaan liittyen, lähetteellä tai ilman lähetettä terveydenhuollon tai muun ammattihenkilön sekä oman tai omaisen yhteydenoton perusteella. Palvelu on kuntoutujalle maksutonta.
Puhelinasiointi
-
Aikuisten / työikäisten ja ikääntyneiden kuntoutus
Kuntoutuksen sihteeri
Soita: +358 40 806 5599PalveluajatPalveluajat
Ma–to 07:30–14:00
Pe 07:30–13:00
-
Kuntoutusohjaus
Lasten somaattiset sairaudet
Soita: +358 40 014 5511Uniapnealaite- ja kotihappihoidossa olevat, sähköisten liikkumisvälineiden ja ympäristönhallinnan asiat
Soita: +358 40 014 5512Aikuisten sydän- ja reumasairaudet, astma
Soita: +358 40 014 5515Aikuisten neurologiset- ja syöpäsairaudet, diabetes
Soita: +358 40 653 4519Näkövammat ja aikuisten kuulovammat
Soita: +358 40 653 4312Kielihäiriöiset ja huonokuuloiset lapset ja nuoret
Soita: +358 44 723 2347Aikuisten aivovammat, selkäydinvammat, kipukuntoutus- ja kuntoutustutkimusasiakkaat
Soita: +358 40 804 2412Kanslia
Soita: +358 40 653 4254 -
Kuntoutussuunnittelija
Soita: +358 40 653 4423PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 08:00–16:00
-
Lasten kuntoutus
Kuntoutuksen sihteeri
Soita: +358 40 489 2043PalveluajatPalveluajat
Ma–to 07:30–14:00
Pe 07:30–13:00
-
Nepsy-tiimi
Kuntoutussuunnittelija
Soita: +358 40 804 3526Kuntoutusohjaaja (myös ruotsinkielinen palvelu)
Soita: +358 40 804 3527Kuntoutusohjaaja
Soita: +358 40 804 2733
Palvelupaikat
Tietoa palvelusta
Sosiaali- ja terveyskeskukset ja sairaalat järjestävät lääkinnällistä kuntoutusta. Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat kuntoutusneuvonta ja -ohjaus, toiminta- ja työkyvyn arviointi, kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutustutkimus, työ- tai toimintakykyä parantava hoito, apuvälineet, sopeutumisvalmennus sekä kuntoutusjaksot laitos- tai avohoidossa. Lääkinnällistä kuntoutusta voidaan antaa esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville, mielenterveysongelmaisille ja vammaisille. Kuntoutuksen tarkoitus on parantaa kuntoutettavan vointia, toimintakykyä ja suoriutumista työssä ja/tai muussa elämässä.
Kuntoutusta voivat saada sosiaali- ja terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon potilaat, joiden lääkäri arvioi hyötyvän kuntoutuksesta.
Kuntoutusta järjestävät hyvinvointialueiden lisäksi muun muassa Kela, vakuutusyhtiöt, työterveyshuolto, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Kuntoutuspalveluista voidaan periä asiakasmaksuja. Kela voi korvata osan lääkärin määräämästä, yksityiseltä palveluntuottajalta ostetusta kuntoutuksesta. Vakuutusyhtiöt korvaavat omien asiakkaidensa lääkinnällisen kuntoutuksen kulut.
Kela järjestää monipuolista kuntoutusta kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa tai jatkamaan opiskelua tai työtä.
- Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit eri sairausryhmille
- Kuntoutuspsykoterapia
- Vaativa lääkinnällinen kuntoutus
- Neuropsykologinen kuntoutus
Toiminnasta vastaavat
Tero Varila
Palveluesimies / Vastuualuejohtaja Aikuisten/työikäisten kuntoutus, Fysiatria ja krooninen kipu, Apuvälinekeskus
Puhelin: +358 40 804 5103