Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Hakeutuminen tutkimuksiin

Kuvantamistutkimuksiin tullaan ajanvarauksella. Tiettyihin röntgentutkimuksiin tarvitaan esivalmisteluja. Tarkemmat tiedot esivalmisteluista löytyvät potilasohjeista. Eri tutkimusten ja hoitotoimenpiteiden kesto vaihtelee muutamasta minuutista useaan tuntiin. Arkisin klo 15.00 jälkeen sekä lauantaisin ja sunnuntaisin tehdään ainoastaan äkillistä hoitoa vaativia tutkimuksia.

Soiten radiologian yksikköön kuuluvia toimipisteitä ovat keskussairaalan toimipisteen lisäksi röntgen-osastot Tunkkarilla ja Kannuksessa. Joten esimerkiksi keskussairaalasta määrätty natiiviröntgenkuvaus voidaan tehdä asiakkaan toivomuksesta Tunkkarilla tai Kannuksessa.

Radiologian yksikön keskussairaalan toimipiste sijaitsee keskussairaalan 1. kerroksessa (g-siipi), jossa sijaitsee myös isotooppiosastoMagneettitutkimusyksikkö sijaitsee psykiatrian yksikön alapuolella 00-kerroksessa (p-siipi).

Perusmammografioita ja rintojen ultraäänitutkimuksia sekä luuntiheysmittauksia tehdään tarvittaessa yksityisessä röntgenissä. Seulontamammografiat, johon tulee määrä ajoin kutsu, tehdään Unilabsissa. Tarvittavat jatkotutkimukset tehdään lähetteen perusteella päätoimipisteen radiologian yksikössä.

Soiten radiologian yksikössä tehdään kuvantamistutkimuksia ja radiologisia toimenpiteitä yhteensä noin 50 000 kpl vuodessa. Tutkimusvalikoima sisältää noin 250 tutkimusnimikettä. Viime vuosina painopiste on siirtynyt vaativimpien tutkimusten suuntaan.

Tietoa eri tutkimuksista

Perusröntgentutkimuksella tarkoitetaan perinteisen röntgenkuvan ottamista ilman varjoaineen käyttöä. Tämä kuvantamismuoto on kaikkein yleisin. Teemme perusröntgentutkimuksia kaikissa toimipisteissämme.

Perusröntgentutkimukset ovat kestoltaan lyhyitä, eikä niihin tarvitse valmistautua yleensä mitenkään. Jos tutkimukseen täytyy valmistautua, saat erillisen potilasohjeen ajanvarauksen yhteydessä.

Ultraäänen avulla voidaan tutkia lähes kaikkia kehon elimiä. Luuston ja suoliston tutkimiseen ultraääni ei yleensä sovellu.

Ultraäänitutkimus on kivuton ja turvallinen tutkimusmenetelmä. Iholle levitetään geeliä ja kohde tutkitaan ultraääni-laitteen anturilla. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia. Ultraääniohjauksessa voi myös suorittaa toimenpiteitä, kuten esimerkiksi poistaa nestettä keuhkoista tai ottaa kudosnäytteitä.

Vatsan alueen tutkimuksiin tultaessa sinun tulee olla ravinnotta ja alavatsan tutkimukseen tultaessa virtsarakon pitää olla täynnä. Muihin tutkimuksiin ei tarvitse valmistautua etukäteen. Saat mahdollisen esivalmisteluohjeen ajanvarauskirjeen mukana.

Ultraäänitutkimuksia teemme keskussairaalan toimipisteessä ja Tunkkarin sekä Kannuksen toimipisteissä.

Tietokonetomografiatutkimus on röntgensäteilyyn perustuva tutkimus. Kuvattavasta elimestä otetaan eri paksuisia leikkeitä. Jodipitoista varjoainetta voidaan antaa joko verenkiertoon tai suun kautta. Kuvausaika on vain muutamia minuutteja, mutta esivalmisteluineen tutkimukseen kuluu pidempi aika. Verenkiertoon ruiskutettu varjoaine saattaa aiheuttaa hetkellisen lämmöntunteen ja metallin maun suussa. Varjoaine poistuu verenkierrosta virtsan mukana. Jos sinulla on jodiallergia, kerro siitä hoitohenkilökunnalle.

Tietokonetomografiatutkimuksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Kiireellisiä päivystystutkimuksia teemme ympäri vuorokauden. Tutkimukset tehdään pääsääntöisesti virka-aikana. Kiireellistä hoitoa vaativia päivystyspotilaita tutkitaan usein tietokonetomografialaitteella ja päivystyspotilaiden tutkimukset joudutaan sijoittamaan ajanvarauspotilaiden väliin. Tästä johtuen sinunkin tutkimusaikasi voi joskus myöhästyä.

Jos tehtävään tutkimukseen liittyy kotona tehtäviä esivalmisteluja, saat niistä ohjeet ajanvarauskirjeen mukana. Vatsan alueen tutkimuksiin liittyy usein veden juominen ruoansulatuskanavan merkkaamiseksi ja varjoainetutkimuksiin ravinnotta olo ennen tutkimusta.

Magneettitutkimuksessa kuva muodostetaan voimakkaan magneettikentän ja radio-aaltojen avulla. Röntgensäteitä ei käytetä. Tutkimuksessa voidaan käyttää tehosteainetta, joka ruiskutetaan laskimoon. Tehosteaine ei sisällä jodia. Tutkimus kestää 30-60 minuuttia.

Magneettitutkimuksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Magneettitutkimusosasto sijaitsee keskussairaalan psykiatrian yksikön alapuolella 00-kerroksessa (p-siipi). Lattiassa olevaa vihreää teippausta seuraamalla osaat perille. Odota vuoroasi magneettitutkimusosaston odotusaulassa, josta röntgenhoitaja kutsuu sinut tutkimukseen.

Kuvauslaite on voimakasääninen lyhyt tunneli, jossa sinun tulee olla liikkumatta koko tutkimuksen ajan. Tunneli on avoin molemmista päistä ja se on ilmastoitu sekä valaistu. Kuvauslaitteen voimakkaan äänen vuoksi sinulle annetaan kuulosuojaimet, joiden kautta sinun on mahdollista kuunnella radiota tai musiikkia tutkimuksen ajan. Tutkimuksen aikana käytössäsi on merkkinappi, jolla saat tarvittaessa yhteyden hoitajiin.

Metalliesineet, kello, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaiteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle lukolliseen pukukaappiin. Myös korut ja lävistykset on poistettava tutkimuksen ajaksi.
Ennen tutkimukseen tuloa sinun on täytettävä esitietolomake, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei magneettitutkimukselle ole esteitä. Esitietolomakkeen ja mahdolliset esivalmisteluohjeet saat ajanvarauskirjeen mukana.

Sinun tulee olla yhteydessä magneettitutkimusyksikköön, mikäli kehossa on metallia, esimerkiksi sydämentahdistin, leikkausklipsi, kranaatinsirpaleita tai lääkeainepumppu, sillä ne voivat olla esteenä tutkimukselle. Nivelproteesit eivät yleensä ole este kuvaukselle.

Angiografiatutkimusten tavoitteena on useimmiten paikallistaa verisuonten ahtaumia tai tukoksia ja hoitaa niitä. Angiografioita eli valtimoiden varjoainekuvauksia teemme radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Ennen tutkimusta hoitajat suorittavat esivalmistelut ja antavat sinulle tarvittavat esilääkkeet. Muutamaa päivää ennen tutkimusta sinulta otetaan verikoe vuototaipumuksen ja munuaisten toiminnan määrittämiseksi.

Paikallispuudutuksessa valtimoon ruiskutetaan varjoainetta ja kuvataan varjoaineen kulkeutumista verisuonistossa röntgensäteilyä apuna käyttäen. Varjoaine saattaa aiheuttaa lämmön tunteen ruiskutusalueelle. Varjoaine poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Tutkimuksen yhteydessä löytyneitä ahtaumia tai tukoksia on mahdollista avata esimerkiksi pallolaajennuksen ja suoneen laitettavan metalliverkon avulla. Muita angiografioiden yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä ovat hyytymien liuotukset ja verenvuotojen tyrehdyttäminen. Angiografia kestää noin 1 – 2 tuntia. Olet hereillä tutkimuksen aikana ja vointiasi seurataan.

Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen sinun tulee olla vuodelevossa yleisimmin 3 – 6 tuntia. Tutkimuksen jälkeinen lepo on tärkeä, jottei pistoskohta alkaisi vuotaa. Lepoaika määräytyy tehtävän tutkimuksen tai toimenpiteen mukaan.

Isotooppitutkimukset

Elimistön toimintaa voidaan tutkia lyhytikäisten radioaktiivisten merkkiaineiden eli radioisotooppien avulla. Isotooppitutkimuksia voidaan käyttää esimerkiksi tutkittaessa sepelvaltimoiden verenkiertoa, munuaisten toimintaa, luuston aineenvaihduntaa tai aivoreseptorien toimintaa.

Soiten isotooppiosasto sijaitsee radiologian yksikön keskussairaalan toimipisteessä. Tutkimuksiin tullaan ajanvarauksella ja esivalmisteluohjeet saat ajanvarauskirjeen mukana.

Isotooppitutkimuksessa käytettävä isotooppi annetaan tutkittavalle yleensä pistoksena suoneen tai kudokseen, joissain tapauksissa radiolääke annetaan suun kautta tai hengityskaasun mukana. Saamasi säteilyannos on yleensä verrattavissa tavallisessa röntgenkuvauksessa saatuun säteilyannokseen. Kuvauslaite (gammakamera) ei tuota säteilyä.

Pistoksen jälkeen joudut yleensä odottamaan ennen kuin kuvaus voidaan aloittaa, jotta merkkiaine ehtii hakeutua tutkittavaan kohteeseen. Kuvauksen aikana joudut olemaan kuvauspöydällä liikkumatta. Gammakamera on lähellä kehoa, jotta saadaan hyviä ja tarkkoja kuvia.

Isotooppihoidot

Isotooppihoidoissa annetaan radioaktiivista ainetta suun kautta kapselina. Aine kulkeutuu toiminnallisesti häiriintyneisiin kudoksiin, joita säteilyn tehtävä on tuhota paikallisesti (sisäinen sädehoito).

Toimenpideradiologia tukee kirurgiaa ja korvaa osittain verisuonileikkauksia. Toimenpideradiologialla tarkoitetaan erilaisia toimenpiteitä, jotka liittyvät potilaan hoitoon ja joiden suorittamisen apuna käytetään röntgenkuvauslaitteita ja erilaisia varjoaineita. Myös ultraäänikuvauslaitteita voidaan käyttää toimenpiteiden apuna. Toimenpideradiologisia tutkimuksia ovat esimerkiksi neulanäytteiden otot tai nesteonteloiden tyhjennykset.

Verisuonisto on yleinen kohde radiologisille toimenpiteille. Verisuonten varjoainekuvauksia tehdään Soiten radiologian yksikössä keskussairaalassa. Yhteistyössä sydäntoimenpideyksikön ja osasto 8 kanssa teemme myös sydämen sepelvaltimoiden kuvauksia.

Läpivalaisututkimukset tehdään röntgensäteilyn ja varjoaineen avulla keskussairaalan toimipisteessä.

Tutkimuksessa varjoainetta voidaan antaa suun tai verisuonen kautta tai peräruiskeena. Varjoaine on joko barium- tai jodipitoista. Yleisimmät tutkittavat elimet ovat ruoansulatuskanava, virtsatiet tai nivelet. Ruuansulatuskanavan tutkimuksiin liittyy usein esivalmisteluja, jotka saat ajanvarauskirjeen mukana.

Tutkimuksen pituudet vaihtelevat kuvattavan kohteen ja sen toiminnan mukaisesti. Yleisimmin tutkimuksen kesto on 30–60 min. Tutkimusta ei pääsääntöisesti tehdä raskaana oleville.

Radiologian yksikön toiminta auditoidaan ulkopuolisen, virallisesti hyväksytyn auditoijan toimesta viranomaismääräysten mukaisesti viiden vuoden välein. Määräykset perustuvat STM:n asetukseen 423/2000. Auditoinnit koskevat ionisoivalle säteilylle altistavaa lääketieteellistä toimintaa.

Auditoinneissa selvitetään yksikön noudattamia tutkimus- ja hoitokäytäntöjä sekä niiden tuloksia että säteilyaltistuksia. Tuloksia verrataan saatavilla olevaan tietoon ja kokemukseen hyvistä lääketieteellisistä käytännöistä.

Lisäksi säteilyturvakeskus valvoo säteilyn käytön turvallisuutta ja säteilylainsäädännössä annettujen määräysten noudattamista. Säteilyturvakeskus tekee säännöllisesti tarkastuksia, jotka koskevat säteilynalaista toimintaa ja tiloja.    

Teknistä laadunvarmistusta toteutetaan säteilyturvakeskuksen ohjeistuksen mukaan. Säteilyä tuottaville laitteille tehdään määräaikaishuollot säännöllisesti. Säteilyannosten seuranta on osa tutkimuslaitteiden toimintakunnon varmistamista. 

Röntgentutkimuksissa pyritään saamaan pienimmällä mahdollisella säteilymäärällä taudin määrityksen kannalta mahdollisimman hyviä röntgenkuvia. Röntgentutkimusten keskimääräisiin säteilyannoksiin voi tutustua säteilyturvakeskuksen nettisivuilla:

Kuvakopiot

Radiologian yksikössä tuotetut kuvat ovat digitaalisessa muodossa. Röntgenkuvat ja radiologin antama lausunto arkistoidaan sähköiseen arkistoon. Hoitava lääkäri antaa tulokset tehdyistä tutkimuksista.

Mikäli tarvitset kuvakopion sinulle tehdystä röntgentutkimuksesta, voit tilata kuvakopion tietopyynnöllä.

Kuvakopiotilausta koskevan tietopyynnön voi lähettää osoitteeseen:

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, Radiologia,
Mariankatu 16-20,
67200 Kokkola

Voit myös viedä tietopyynnön radiologian yksikköön päätoimipisteessä, Kannuksessa tai Tunkkarilla.

Kanta-palvelun kuva-arkisto

Soiten radiologian yksikössä on käytössä Kanta-palvelun kuva-aineistojen arkisto. Kuva-aineistojen arkistoon arkistoidaan potilaan hoidon yhteydessä syntyneet kuvantamistutkimukset. Arkiston avulla kuvat välittyvät organisaatioiden kesken helpommin ja tietoturvallisemmin. Kuva-aineistojen arkiston mahdollistama tietojen yhteiskäyttö ja laaja saatavuus parantavat myös potilasturvallisuutta, kun potilaaseen kohdistuvilta päällekkäisiltä kuvantamistutkimuksilta vältytään.

Kuvat ovat vain terveydenhuollon ammattihenkilöstön käytössä potilaan luvalla. Omiin kuvantamistutkimuksia koskeviin lausuntoihin voi tutustua omakanta.fi-palvelussa, varsinaiset kuvantamistutkimusten kuvat eivät näy potilaille.

Puhelinasiointi

Tietoa palvelusta

Kuvantamistutkimuksia tehdään diagnostiikan tueksi eli tutkimuksia tehdään hoitavan lääkärin pyynnöstä. Näin ollen tutkimuksiin tarvitaan aina hoitavan lääkärin kirjoittama lähete.

Toiminnasta vastaavat

Tea Ahola

Osastonhoitaja/vastuualuejohtaja

Puhelin: +358 40 653 4080

Kai Pihlajamaa

Ylilääkäri

Matkapuhelin: +358 40 653 4464

Katso myös nämä