Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Synnytyssalit sekä vierihoito- ja naistentautipotilaiden osasto sijaitsevat yhdessä osastolla 3. Osastolla hoidetaan kaikki raskaudenvaiheet odotuksesta synnytykseen ja vierihoitoon. Osastolla hoidetaan lisäksi eri-ikäisiä erikoissairaanhoidon naistentautipotilaita.

Synnytys

Synnytyksen avautumisvaiheessa huomioimme synnyttäjien yksilölliset tarpeet. Synnyttäjät voivat käyttää erilaisia luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämpöhauteet, amme, akupunktio, roikkuva liina (manipura) tai olla liikkeellä omien tuntemusten mukaisesti. Käytettävissä on myös ympäri vuorokauden erilaiset lääkkeelliset kivunlievitysmenetelmät: kipulääkkeet, ilokaasu, kohdunkaulan-, pudendaali-, epiduraali- ja spinaalipuudutukset. Vesisynnytys on myös mahdollista Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Vierihoito-osastolla on kahden hengen huoneita, joita käytetään joustavasti myös perhehuoneina. Kotiutuminen tapahtuu yksilöllisten tarpeiden mukaisesti, yleensä 2-3 päivän kuluessa.

Vierihoito

Osastolla kätilöt ja lastenhoitajat tekevät moniammatillista yhteistyötä synnytys- ja lastenlääkäreiden kanssa.

Osastolla vauva on äidin/vanhempiensa vieressä ympäri vuorokauden. Perhe-lapsisuhteen tukemiseksi vauvaa ei eroteta vanhemmista. Vierihoito tukee varhaista vuorovaikutusta ja auttaa vanhempia tunnistamaan vauvan tarpeet ja vastaamaan niihin. Perheitä tuetaan ja ohjataan vauvan hoidossa ja imetyksessä. Osastolla kannustamme täysimetykseen. Lapsentahtinen imetys on mahdollista, kun vauva on koko ajan äidin vierellä. Imetyksestä voit lukea lisää osoitteesta www.imetys.fi. Tavoitteena on, että jokainen perhe kotiutuu turvallisin ja luottavaisin mielin.

Lastenlääkäri tarkastaa kaikki vauvat ennen kotiutumista. Ennen kotiutumista keskustellaan synnytyksestä, puhutaan lapsivuodeajasta ja annetaan mukaan kirjalliset kotihoito-ohjeet.

Tarjoamme mahdollisuuden myös ns. LYSY-synnytykseen, eli lyhytjälkihoitoiseen synnytyksen hoitoon. Tällöin äiti ja vauva pääsevät kotiutumaan sairaalasta aiemmin kotiutuskriteerien täyttyessä. Äiti ja vauva tulevat kätilöpoliklinikalle kontrollikäynnille keskussairaalaan 2-4 vuorokauden kuluttua kotiutumisesta.

Vierailu

Osastolla on rajatut vierailuajat.

Oireeton puoliso/tukihenkilö voi vierailla osastolla klo 10-19 välillä.

Vastasyntyneen sisarukset voivat vierailla osastolla vierailuaikana klo 14-15 ja 18-19.

Kahden hengen huoneissa pyydetään huomioimaan huonetoverin intimiteettisuoja ja mahdollisuus lepoon. Nuhaisena tai muuten sairaana vierailulle ei saa tulla.

Puhelinasiointi

Toiminnasta vastaavat

Jessica Wikblad

Osastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4404

Charlotta Frostdahl

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4313

Arja Vähäsöyrinki

Apulaisosastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4013

Arja Sutinen-Herranen

Apulaisosastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4010

Jari Johansson

Tietohallintoylilääkäri

Matkapuhelin: +358 40 653 4349

Katso myös nämä