Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Alueellinen koronatilanne

Koronatartuntoja esiintyy Soiten alueella edelleen yleisesti, mutta tapausmäärät ovat lievässä laskussa Soiten virallisten testien mukaan. Tarkkaa tartuntojen määrää on vaikeaa arvioida tällä hetkellä, sillä valtaosa sairastuneista toteaa tartunnan suositusten mukaisesti kotitestillä.

Soitessa otetaan viikoittain n. 800 koronatestiä. Viime viikolla 29 % näistä oli positiivisia. Valtaosa tarkempaan sekvensointiin lähetetyistä tartunnoista on koronaviruksen omikron BA.5 varianttia.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronapositiivista potilasta. Teho-osastolla ei ole hoidossa potilaita koronaviruksen takia.

Koronainfektion hoitoon kehitetty Paxlovid-viruslääke on ollut käytössä Soitessa heinäkuun alusta lähtien. Paxlovidia annetaan vain kansallisesti sovituille kohderyhmille. Lääkehoidon kohderyhmät eroavat yleisistä koronavirustaudin riskiryhmistä. Lääke on potilaille maksuton ja lääkehoidon aloituksesta päättää aina lääkäri. Ennen hoidon aloitusta koronavirustartunta tulee varmentaa virallisella pcr-testituloksella. Jos kuulut lääkkeen kohderyhmään ja sinulla on tuore positiivinen koronatestitulos, ota yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499 (avoinna ma-pe klo 8-16).  Lisätietoa lääkkeen kohderyhmistä löytyy Soiten koronasivustolta:

Tartuntojen ehkäisy:

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet koronatartuntaa.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

Kasvomaskia suositellaan käytettävän edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos:

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja
  • asioit sosiaali- ja terveyspalveluissa tai vierailet osastolla
  • kuulut riskiryhmään ja olet tilassa, jossa ei voi välttää lähikontakteja

HUOM! Vierailethan Soiten yksiköissä ja osastoilla vain terveenä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä osastotiloissa.

Koronarokotukset

Soite laajentaa neljänsiä koronarokotuksia viikosta 35 (alk. 29.8.2022) alkaen vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille. Neljänsiä rokotteita annetaan edelleen myös kaikille yli 60-vuotiaille sekä muille neljänteen rokotukseen oikeutetuille. Lisätietoa rokotuksiin oikeutetuista ikäryhmistä sekä rokotusväleistä löytyy Koronarokotukset-sivulta.

Huom! Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. 

Soiten alueella koronarokotukseen voi hakeutua ajanvarauksella tai walk-in-periaatteella. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten verkkosivuston koronaosiosta: Koronarokotukset.

Ajan koronarokotukseen voi halutessaan varata DigiSoiten Omahoito-palvelusta osoitteesta https://soite.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta 06 828 7488 (puhelinaika ma-pe klo 9–15). Ajan rokotukseen voi varata myös omasta terveyskeskuksesta.

Koronarokotuspisteillä voi joutua odottamaan, joten pyydämme kärsivällisyyttä. Koronarokotukseen voi hakeutua mihin tahansa Soiten rokotuspisteeseen.

Jos sairastut

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Kotitestit soveltuvat myös lasten testaukseen. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Kaiken ikäiset voivat tarvittaessa hakeutua koronatestaukseen Soiteen ottamalla yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499 (avoinna ma-pe klo 8-16) tai täyttämällä oirearvion Omaolo-palvelussa.

Lisätietoa kriteereistä, milloin hakeutua koronatestiin Soiteen löydät verkkosivuilta: Jos epäilet koronatartuntaa.

Syyskuusta lähtien Soiten tekstiviestikäytäntö positiivisesta koronatestituloksesta muuttuu. Jatkossa Soite lähettää ainoastaan yhden automaattisen tekstiviestin koronatestituloksesta. Viesti sisältää linkin koronavirustaudin kotihoito-ohjeisiin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti, mikäli testituloksesi on positiivinen.

Katso myös nämä