Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Coronavirusläget i området

Coronavirussmittor förekommer fortfarande allmänt i Soites område, men antalet fall är en aning på väg neråt utifrån Soites officiella tester. Det är svårt för närvarande att säga vad det exakta antalet smittor är, för största delen av dem som insjuknat konstaterar sin smitta genom ett hemtest i enlighet med rekommendationen.

Det tas ungefär 800 coronavirustester i Soite per vecka. Förra veckan var 29 % av dessa positiva. Majoriteten av de prov som skickas för mer detaljerad undersökning, sekvensering, är av coronavirusvarianten omikron BA.5.

15 patienter med coronavirusinfektion vårdas för närvarande på sjukhuset. Inga patienter vårdas på grund av coronaviruset på intensivvårdsavdelningen.

Det antivirala läkemedlet Paxlovid som utvecklats för behandling av coronavirusinfektion har varit i bruk i Soite från och med början av juli. Paxlovid ges endast till nationellt överenskomna målgrupper. Målgrupperna för läkemedelsbehandlingen avviker från de allmänna riskgrupperna för coronavirusinfektion. Läkemedlet är avgiftsfritt för patienterna, och en läkare ska alltid besluta om att inleda läkemedelsbehandlingen. Innan behandlingen påbörjas ska coronavirusinfektionen säkerställas med ett officiellt PCR-testresultatKontakta Soites coronarådgivning på numret 06 828 7499  (öppen mån-fre kl. 8-16) om du hör till målgruppen för läkemedlet och har ett färskt positivt resultat från ett coronavirustest.  Mer information om målgrupperna för läkemedelsbehandlingen finns på Soites webbplats:

Förebyggande av smittor:

  • Ta coronavirusvaccinerna. De skyddar mot allvarlig sjukdom.
  • Om du insjuknar, stanna hemma tills du är frisk. Gör vid behov ett hemtest. Mer information på Soites coronaviruswebbplats: Om du misstänker coronasmitta
  • Kom ihåg hygienen: händer, mask, säkerhetsavstånd och ventilation.

Det rekommenderas att ansiktsmask används fortfarande i offentliga inomhusutrymmen och i trafikmedel om:

  • du söker dig till vård eller ett coronavirustest på grund av misstanke om coronavirussmitta
  • du har symtom på luftvägsinfektion, men är tvungen att röra dig utanför hemmet
  • du vet att du har blivit exponerad för coronaviruset t.ex. genom en smitta som konstaterats i din familj, men kan inte undvika nära kontakter utanför hemmet
  • du uträttar ärenden inom social- och hälsovården eller besöker en avdelning
  • du hör till en riskgrupp och är i en lokal där nära kontakter inte kan undvikas

OBS! Vänligen besök Soites enheter och avdelningar endast om du är frisk. Vi rekommenderar att ansiktsmask används på avdelningar.

Coronavirusvaccinationer

Soite utvidgar fjärde coronavaccindoser från och med vecka 35 (från 29.8.2022) till över 18-åriga personer som hör till en riskgrupp för allvarlig coronavirussjukdom.  Fjärde vaccindoser erbjuds fortfarande också alla över 60-åriga personer och andra personer som har rätt till en fjärde vaccindos. Mer information om åldersgrupperna som har rätt till vaccinationer och om vaccinationsintervallerna finns på sidan Coronavaccinationer.

Obs! En person som haft coronavirussjukdomen och har fått tre vaccindoser behöver inte en fjärde dos, för en coronavirusinfektion motsvarar en vaccindos. 

I Soites område kan man söka sig till coronavirusvaccination med tidsbokning eller enligt walk-in-principen. Mer information och tidtabellerna för walk-in-dagarna finns på coronasidorna på Soites webbplats: Coronavirusvaccinationer.

Om du vill kan du boka tid till coronavaccination via DigiSoites Egenvårdstjänst https://soite.terveytesi.fi eller per telefon på numret 06 828 7488 (telefontid mån-fre kl. 9-15). Du kan också boka tid till vaccination via din egen hälsocentral.

Du kan vara tvungen att vänta på vaccinationsstället och vi ber därför om tålamod. Du kan söka dig till coronavaccination till vilket av Soites vaccinationsställen som helst.

Om du insjuknar

Vi rekommenderar hemtester för alla som har symtom på luftvägsinfektion som till exempel feber, snuva eller hosta. Vi rekommenderar att ett hemtest upprepas efter några dagar om symtomen på luftvägsinfektion fortsätter. Hemtester lämpar sig också för testning av barn. Resultatet från ett hemtest är tillförlitligare om testet upprepas flera dagar efter varandra eller med 2–3 dagars mellanrum.

Personer i alla åldrar kan söka sig till ett coronavirustest genom att kontakta Soites coronarådgivning på numret 06 828 7499  (öppen mån-fre kl. 8-16) eller genom att fylla en symtombedömning i Omaolo-tjänsten.

Du hittar mer information om kriterierna för när du bör söka dig till ett coronavirustest i Soite på webbplatsen: Om du misstänker coronasmitta.

Från och med september ändras Soites praxis i fråga om sms om positiva coronatestresultat. I fortsättningen skickar Soite endast ett automatiskt sms om ett coronatestresultat. Meddelandet innehåller en länk till hemvårdsanvisningar vid coronavirussjukdom. Bekanta dig noggrant med anvisningarna om ditt testresultat är positivt.

Ta en titt också på dessa