Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Koronanäytteenotto Soitessa muuttuu 1.1.2023 alkaen. Vuoden 2023 alusta väliaikainen lainsäädäntö koronan oikeuttamaan ”laajennettuun” tartuntatautipäivärahaan lakkaa ja koronatestejä otetaan Soiten näytteenottopisteissä vain lääketieteellisin perustein. Tämä tarkoittaa, että näytteenottoon ohjaudutaan jatkossa vain terveydenhuollon ammattilaisen arvion perusteella. Näin pystytään kohdentamaan hoitotoimenpiteet, kuten Paxlovid-lääkkeen tai tukoksenestohoidon aloitus niitä tarvitseville. Asiakas itse ei voi jatkossa varata aikaa koronavirustestiin netistä Omaolon tai Omahoidon kautta vaan hänen tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai koronaneuvontanumeroon 06 828 7499.

Perusterveiden tulee hoitaa koronatautia samoin kuin normaalia flunssaa ja pysyä kotona, kunnes oireet ovat selvästi helpottuneet. Aiemmin suositeltiin, että koronaan sairastunut välttäisi kontakteja viisi vuorokautta oireiden alusta. Nyt voi toimia kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, kuten aina muidenkin sairastumisien kohdalla. Lue lisää THL:n tiedotteesta.

Koronarokotukseen ajanvarauksella

1.1.2023 alkaen walk-in-rokotukset päättyvät ja koronarokotukseen tulee varata aika etukäteen joko puhelimitse tai netissä:

  • Sähköinen ajanvaraus netissä osoitteessa https://soite.terveytesi.fi on avoinna 24/7.
  • Puhelinajanvaraus numerossa 06 828 7488 on avoinna ma-ke klo 8-12.

Kannuksessa ja Toholammilla rokotustoiminta siirtyy seurakuntakeskuksista terveyskeskuksiin.

Syystalven koronatehosterokotteita suositellaan 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville. Kaikissa Soiten rokotuspisteissä on mahdollista ottaa korona- ja influenssarokote yhtä aikaa, mikäli on oikeutettu molempiin rokotuksiin. Rokotuksiin oikeutetut ikäryhmät ja rokotusvälit on listattu Soiten verkkosivuilla.

Huomioi hengitystieinfektioiden ehkäisy myös jouluna ja uutena vuotena

Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita. Influenssaepidemia on alkanut ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on paljon. Koronatilanne on vakaa, mutta virusta kiertää väestössä edelleen runsaasti.

Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua samoin keinoin:

  • Ota suositellut rokotukset – ne ovat paras keino suojautua vakavalta taudilta.
  • Sairasta kotona – myös joulun aikaan.
  • Pese kädet, yski ja aivasta hihaan – hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hygieniasta.
  • Arvioi oma riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta.

Katso myös nämä