Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Flunssakausi näkyy Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten vastaanottopalveluissa viikoittaisina puhelumäärien kasvuna kesästä lähtien. Liikkeellä on nyt monenlaista, pääsääntöisesti virusperäistä flunssaa, jossa oireena on mm. nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta. Perusterveen ei tarvitse lievissä flunssanoireissa ottaa yhteyttä Soiten ammattilaiseen, vaan oireita voi hoitaa kotona. Koronaviruksen riskiryhmäläisiä suositellaan tekemään kotitesti.

Jos epäilet, että tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen arviota tilanteestasi, suosittelemme täyttämään oirearvion Omaolo.fi -verkkosivustolla. Vastauksiesi perusteella saat kotihoito-ohjeita tai jos oireesi sitä edellyttävät, sinua ohjeistetaan ottamaan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen – yhteydenotto onnistuu näppärästi digitaalisesti.

Flunssan hoito

”Riittävä lepo, nesteen nauttiminen ja tavanomaiset itsehoitolääkkeet flunssaan voivat auttaa flunssaista oloa. Virusperäinen flunssassa olo helpottuu yleensä muutamassa päivässä”, ohjeistaa Soiten perusterveydenhuollon ylilääkäri Lotta Seppinen.

Mikäli tarvitset sairauslomatodistusta työnantajalle, saat sen parhaiten työterveyshuollosta.

Jos sinulle tulee hengenahdistusta tai yleisvointisi heikkenee merkittävästi, ota yhteyttä virka-aikana omalle terveysasemalle ja iltaisin tai viikonloppuisin Soiten yhteispäivystykseen.

Influenssa- ja koronarokotukset alkavat marraskuussa

Soite aloittaa maksuttomat kausi-influenssa- sekä koronarokotukset yli 12-vuotiaille marraskuun alussa Soiten yksiköissä. Tiedotamme rokotuksista tarkemmin lähiviikkoina – seuraa tiedotusta kanavissamme!

Influenssarokotteet priorisoidaan ikäihmisille ja riskiryhmäläisille. Iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositeltavat koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannokset annetaan influenssarokotuksen yhteydessä.

Soite on jo tällä viikolla aloittanut influenssa- ja koronarokotukset hauraimpiin riskiryhmiin kuuluville, kuten esim. iäkkäille laitosasumisyksiköiden asukkaille.

Lisätietoa influenssarokotteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/influenssa-ja-influenssarokotukset

Lisätietoa koronarokotteen tehosteannoksista:

https://thl.fi/fi/-/thl-koronarokotteen-syystalven-2023-tehosteannokset-uudella-varianttivalmisteella-hauraimpien-ryhmien-rokotuksia-voidaan-aikaistaa?redirect=%2Ffi%2F

Katso myös nämä