Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Pneumokokkirokote suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta, kuten aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä. Se suojaa myös pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta ja välikorvantulehdukselta.

Maksuttomaan pneumokokkirokotukseen oikeutettuja ovat:

  • astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat
  • alle 75-vuotiaat vaikeaa munuaistautia sairastavat henkilöt
  • alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt
  • kantasolusiirron saaneet
  • alle 5-vuotiaat lapset

Ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten tulee varata terveyskeskuksesta puhelimitse aika pneumokokkirokotukseen. Kokkolassa pneumokokkirokotteita annetaan kaikilla terveysasemilla. Lestijokilaaksossa rokotteita saa kaikilta alueen terveysasemilta, eli Kannuksesta, Toholammilta ja Lestijärveltä. Perhonjokilaaksossa pneumokokkirokotteita rokotetaan Perhon ja Tunkkarin vastaanotoilla.

Terveysasemien yhteystiedot:

Kantasolusiirron saaneiden potilaiden rokotuksista saa lisätietoa suoraa hoitavasta yksiköstä.

Alle 5-vuotiaat lapset rokotetaan neuvolassa. Lasten rokottaminen neuvoloissa onnistuu normaalin rokotusohjelma-aikataulun mukaan.

Lisätietoa pneumokokkirokotteesta:

Koronarokotteet pääosin annettu

Syys-talven koronarokotteiden tehosteannokset on pääosin annettu Soiten alueella. Jos tietää sairastaneensa koronataudin tai saaneensa tartunnan syksyn tai talven 2023–2024 aikana tehosteannosta ei tarvitse. Vakavalle koronavirustaudille erityisen alttiit henkilöt voivat edelleen tarvita lisäannoksia hoitavan lääkärin arvion mukaan – tällaisia rokotusaikoja voi tiedustella omalta terveysasemalta.  

Katso myös nämä