Koulupsyykkarit
Koulupsyykkarit työskentelevät nuorten tukena kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulupsyykkarit tarjoavat matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisiin nuoren mieltä kuormittaviin murheisiin ja huoliin. Lisäksi koulupsyykkarit toteuttavat hoitojaksoja mielenterveyshäiriöiden hoitoon kouluilla.
Useimmiten oppilas hakeutuu koulupsyykkarin juttusille ahdistuneisuuden, hermostuneisuuden, masennuksen tunteen tai koulun käyntiin liittyvien ongelmien vuoksi.
Koulupsyykkarit työskentelevät pääsääntöisesti yläkouluissa ja 2. asteen oppilaitoksissa. Työskentely tapahtuu yksilötapaamisina, konsultaatioina, verkostotapaamisina ja perheen kanssa tehtävänä yhteistyönä. Keskusteluiden tavoitteena on ehkäistä kasvuun ja kehitykseen liittyvien pulmien sekä erilaisten elämäntilanteiden aiheuttamien kriisien vaikeutuminen jatkossa.
Koulupsyykkarit toimivat yhteistyössä mm. kouluterveydenhuollon, oppilashuollon sekä lasten ja nuorisopsykiatrian poliklinikoiden kanssa.
Nuoret ohjautuvat koulupsyykkarin vastaanotolle pääsääntöisesti kouluterveydenhoitajan tai muun oppilashuollon työntekijän ohjaamana.