Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Pääsääntöisesti tukiperheessä käyvät lapset ovat 3–12-vuotiaita. Lapsi käy tukiperheessä yleensä yhtenä viikonloppuna kuukaudessa sekä tarvittaessa lomien aikana. Tukiperheen tarpeen voi aiheuttaa lapsen erityishoidettavuus, lapsen perhettä äkillisesti kohdannut kriisi tai perheen muu vaikea elämäntilanne.

Tuettava lapsi on mukana tukiperheen tavallisessa arjessa, jolloin hän saa uusia virikkeitä, kavereita ja aikuissuhteita kasvun tueksi. Samalla tukiperhe auttaa tuettavan lapsen vanhempia jaksamaan tarjoamalla heille tilaisuuden hengähtää.

Tukiperhettä tarvitsevat lapset ovat eri-ikäisiä ja heillä on erilaisia tarpeita, joten myös tukiperheiksi tarvitaan erilaisia perheitä. Tukiperhe voi olla yksin asuva tai pariskunta, he voivat olla lapsettomia tai heillä voi olla omia lapsia. Tukiperheeksi sitoutuminen on kaikkien perheenjäsenten yhteinen päätös. Tukiperheeksi ryhtyminen vaatii vakaata elämäntilannetta, myönteistä elämänasennetta, yhteistyökykyä ja sitoutumista vapaaehtoistoimintaan, sillä lapset käyvät tukiperheissä usein vuosia.

Tukiperheenä toimimisesta maksetaan korvaus.

Ennen tukihenkilöksi tai tukiperheeksi ryhtymistä tulee käydä tukisuhdekoulutus. Koulutuksen tavoitteena on antaa perustietoa tukisuhdetoiminnasta, lapsen tai nuoren kehityksestä sekä valmiuksia lasten ja nuorten tukemiseen. Koulutus kestää noin kolme tuntia ja on osallistujille maksuton.

Koulutuksen käyminen ei sido tukihenkilöksi tai tukiperheeksi ryhtymiseen. Tukihenkilönä tai tukiperheenä aloittavat haastatellaan ja tukiperheisiin tehdään myös kotikäynti.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on runsaasti tarvetta tukiperheille. Tukiperheitä ei kuitenkaan ole saatavilla kaikille sitä tarvitseville lapsille ja nuorille. Sen vuoksi Soiten kautta lapsille ja nuorille järjestetään hoitoa ja huolenpitoa myös tukiperhekodeissa.

Tukiperhekodissa on useampi lapsi yhtä aikaa. Tukiperhekotien avulla pyritään purkamaan tukisuhdejonoja. Palvelu on tilapäistä ja jatkossa lapsella on edelleen mahdollisuus saada oma tukiperhe, kun sellainen löytyy.

Tukiperhekodin tarjoava perhe saa tavanomaisten tukiperhekorvausten lisäksi kiinteää hoitopalkkiota. Kiinteä hoitopalkkio edellyttää toiminnan järjestämistä 3–4 lapselle kolmena viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperhepäiviä voi olla myös viikolla lapsen ja perheiden tarpeiden mukaan.

Ota yhteyttä sosiaaliohjaajaan, mikäli haluat keskustella tukiperhekodin perustamisesta.

Näin haet tukiperheeksi

Tukiperheeksi haetaan hakemuksella. Hakemus löytyy sosiaalipalveluiden lomakkeet -sivulta. Hakemus toimitetaan postitse sosiaaliohjaajalle Villan Perhekeskukseen.

Puhelinasiointi

Toiminnasta vastaavat

Arja Seppälä

Vastuualuejohtaja, Palveluesimies

Puhelin: +358 44 730 7985

Maarit Biskop

Palvelualuejohtaja

Matkapuhelin: +358 40 806 5151

Katso myös nämä