Päihde- ja riippuvuuspalvelut
Päihdehuolto on lakisääteistä toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään päihdyttävien aineiden (alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden) väärinkäyttöön liittyviä sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä haittoja sekä edistetään ongelmakäyttäjien ja heidän läheistensä toimintakykyä ja turvallisuutta.
Tämän sivun sisältö
Päihde- ja riippuvuuspalveluista tarjotaan apua riippuvuudesta kärsiville sekä heidän läheisilleen. Apua voi hakea päihderiippuvuuteen tai toiminnalliseen riippuvuuteen, esimerkiksi peliriippuvuuteen.
Palvelut ovat asiakkaan tukemista, neuvomista ja ohjaamista eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja avohuollon tukitoimiin, joita annetaan avun, tuen ja hoidon tarpeen perusteella. Palveluja voi käyttää päihdeongelmainen itse sekä hänen läheisensä.
Ajokelpoisuuden varmistamiseksi päihdehuollon työntekijä suorittaa EU-direktiivin mukaisen päihderiippuvuuden arvioinnin yhteistyössä lääkärin kanssa.
Palvelut
Päihdetyöntekijä auttaa päihdeongelmaisia ja heidän läheisiään erilaisissa päihde-, huume-, lääke- ja peliriippuvuuksissa. Palvelut ovat asiakkaan tukemista, neuvomista ja ohjaamista eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja avohuollon tukitoimiin, joita annetaan tuen ja hoidon tarpeen perusteella.
Apua annetaan myös ennaltaehkäisevästi, kun asiakas epäilee päihteiden käytön riistäytyvän hallinnasta.
Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan moniammatillisesti yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. Soiten alueella ehkäisevää päihdetyötä kehitetään Pakka-toimintamallin avulla.
Nuorten tuki- ja neuvotapiste Nuotta tarjoaa apua alle 25-vuotiaille ja heidän perheilleen, kun huolena on nuoren päihde- tai riippuvuusasiat. Yhteydenottoa toivotaan mielellään jo varhaisessa vaiheessa eikä ongelman tarvitse olla vakava avun hakemiseksi. Hoitajakäynnit ovat asiakkaalle maksuttomia, 18 vuotta täyttäneiltä lääkärikäynnistä veloitetaan maksu erillisen hinnaston mukaisesti.
Hoidon perustana on vapaaehtoisuus ja luottamuksellisuus. Päihteen käyttö nähdään vain osana nuoren ja hänen läheistensä elämässä. Hoidossa huomioidaan nuoren ja hänen perheensä koko elämäntilanne ja jokaisen asiakasperheen kanssa sovitaan heidän tarpeitaan vastaava hoitokokonaisuus. Nuotta on nuoren tukena niin pitkään kuin tarvitaan.
Pilke-toiminta on vertaistuellista, ammatillisesti ohjattua ryhmätoimintaa ikääntyneille (+60-vuotiaille), joilla on tai on ollut päihdeongelmia. Pilke-toimintaa järjestetään Tervakartanossa.
Päiväkeskus on tarkoitettu yli 18-vuotiaille päihteiden käyttäjille, asunnottomille ja muille palveluiden ulkopuolella oleville. Päiväkeskuksessa voi levätä, käydä suihkussa ja pestä pyykkiä. Tarjolla on myös syötävää ja kahvia sekä sosiaali- ja terveysneuvontaa.
Päiväkeskuksessa voi asioida ilman lähetettä ja ajanvarausta. Palvelut ovat kävijöille maksuttomia. Asioida voi myös päihtyneenä ja/tai nimettömänä.
Päiväkeskus on avoinna maanantai-keskiviikko klo 9-14 Portissa.
Selviämishoito on tarkoitettu lyhytaikaista toipumista varten päihteiden vaikutuksen alaisille henkilöille. Selviämishoidolla pyritään turvaamaan henkilön terveys tai turvallisuus tilanteissa, joissa hän ei päihtymystilan vuoksi kykene huolehtimaan itsestään. Ennen selviämishoitoon tuloa ole mielellään yhteydessä selviämis- ja vieroitushoitoyksikköön paikkatilanteen varmistamiseksi. Selviämishoito toteutetaan yhteispäivystyksessä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.
Terveysneuvontapiste Vaihtari tarjoaa anonyymisti palveluita suonensisäisesti huumeita käyttäville asiakkaille. Asiakkaat voivat vaihtaa käytetyt ruiskut ja neulat puhtaisiin välineisiin.
Vaihtarissa annetaan myös terveysneuvontaa sekä hoitoonohjausta. Palvelut ovat maksuttomia sekä luottamuksellisia.
Vaihtari on avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 15.00–16.30 Portissa.
Vieroitushoidolla tarkoitetaan runsaan, pitkään jatkuneen päihteidenkäytön lopettamista hoitotoimien tukemana. Tavoitteena on pysäyttää päihteiden käyttökierre, ehkäistä ja hoitaa vierotusoireita sekä luoda edellytykset fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle kuntoutukselle. Vieroitushoito toteutetaan aikuispsykiatrian osastolla 15 Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat palvelee soite.fi-verkkosivustolla arkisin klo 12–14. Palvelu on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Chat tarjoaa matalan kynnyksen yhteydenottokanavan, kun tarvitset tukea mielenterveysongelmissa, elämän kriiseissä tai päihteidenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa.
Chatissa voit keskustella nimettömästi ja reaaliaikaisesti sairaanhoitajan kanssa. Soiten ammattilaiset antavat chatissa kiireetöntä ohjausta ja neuvontaa. Hoidollisissa asioissa ammattilainen voi pyytää sinua tunnistautumaan suomi.fi-palvelun kautta, jonka jälkeen voidaan tehdä tarkempi arvio mielenterveydestäsi. Arvioinnin tueksi sinua voidaan ohjata täyttämään Terapianavigaattorin kyselyn.
Terapianavigaattori
Halutessasi voit täyttää terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa mielenterveyspalveluihin. Terapianavigaattorin kysymykset kartoittavat mielenterveysoireiden luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.
Terapianavigaattorin kautta ei voi varata aikaa mielenterveyspalveluihin. Kyselyn täyttämisen jälkeen voit tutustua navigaattorin ohjaamana Terveyskylän mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin tai olla yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen ja kertoa, että olet täyttänyt terapianavigaattorin.
Liitteet
Puhelinasiointi
-
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelin
Kiireettömät uudet yhteydenotot, hoidon tarpeen arvio ja neuvonta
Soita: +358 44 730 7625PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 08:00–11:00
-
Nuorten tuki- ja neuvontapiste Nuotta
Soita: +358 40 652 4645PalveluajatPalveluajat
Ma 09:00–10:00
-
Palveluajat
Palveluajat
Ma–to 08:00–16:00
Pe 08:00–14:00
-
Päiväkeskus
Päiväkeskuksen ohjaajat
Soita: +358 40 806 8115PalveluajatPalveluajat
Ma–ke 09:00–14:00
-
Selviämis- ja vieroitushoito
Soita: +358 40 806 8112PalveluajatPalveluajat
Avoinna ympäri vuorokauden