Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Saattohoito

Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ajoittuen potilaan viimeisille kuukausille tai elinviikoille. Saattohoitoon siirtyminen edellyttää keskustelua hoidon sisällöstä ja tavoitteista sekä saattohoitosuunnitelman laatimista. Saattohoitosuunnitelman tekee hoitava lääkäri yhdessä potilaan, hänen omaistensa ja hoitoon osallistuvan henkilökunnan kanssa. Hoidon tavoitteena ei ole enää parantaa potilaan sairautta, vaan oireettomuus sekä jäljellä olevan elämän mahdollisimman hyvä laatu.

Hyvä saattohoito kuuluu kaikille. Saattohoitoa voidaan toteuttaa kotona omaisten, kotihoidon ja kotisairaalan avulla tai vuodeosastohoitona sairaalassa.

Elämän loppuvaiheen hoito toteutetaan palveluasumisessa asiakkaan toivetta kuunnellen saattohoidon periaattein.

Hyvä saattohoito kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta, ihmisarvoa ja läheisten merkitystä.

Elämän loppuvaiheen hoito palveluasumisessa ja kotihoidossa

Kotihoidossa on mahdollisuus kotisaattohoitoon. Kotihoito toimii elämän loppuvaiheen hoidossa yhteistyössä palliatiivisen poliklinikan ja kotisairaalan kanssa. Tavoitteena on turvata asiakkaan selviytyminen kotona mahdollisimman pitkään. Tutussa ja turvallisessa kotiympäristössä elämän loppuvaiheen hoito toteutetaan yhteistyössä asiakkaan sekä omaisten tai läheisten kanssa sovitun hoito- ja palvelusuunnitelman mukaan. Tarvittaessa myös yöpartion palvelut on käytettävissä.

Toiminnasta vastaavat

Disa Penttilä

Osastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 652 4607

Marita Hakala

Palvelualuejohtaja

Puhelin: +358 44 780 9653

Marjo Heikkinen

Sairaanhoitaja

Puhelin: +358 40 488 2910

Frida Slotte

Sairaanhoitaja

Puhelin: +358 40 804 3557

Matkapuhelin: +358 40 804 3557