Siirry sisältöön

Soiten apuvälinekeskukseen on keskitetty yksilölliset ja vaativat arvioinnit, päätöksenteko, lainaus ja huoltotoiminta. Apuvälinekeskus ja lainaamot huolehtivat yleisimmin tarvittavien perusapuvälineiden arvioinnista ja lainauksesta.

Apuvälinepalvelu ja -välineet ovat asiakkaalle maksuttomia
. Apuvälineet lainataan määräajaksi ja ne on palautettava heti tarpeen päätyttyä. Palautuksen voi tehdä kaikkiin alueen lainaamoihin. Apuvälineiden kuljetus kuuluu pääsääntöisesti asiakkaalle.

Lainaustoiminta ilman ajanvarausta

Apuvälinelainaamosta asiakas voi tulla lainaamaan tarvitsemansa apuvälineen, kun kyseessä on liikkumisen tai hygienian perusväline.

Perusapuvälineiden lainaamot Kannuksessa, Tunkkarilla, Perhossa, Kruunupyyssä, Toholammilla ja apuvälinekeskuksessa Kokkolassa toimivat ilman ajanvarausta sovittuina aukioloaikoina. Asiakas voi hakeutua mihin tahansa lainaamoon kuntarajoista riippumatta.

Yksilöllinen tarvearviointi ja sovitukset ajanvarauksella

Laajempi, kokonaisvaltainen toimintakyvyn/apuvälinetarpeen arviointi tehdään apuvälinekeskuksen kautta. Palvelu toimii ajanvarauksella, samoin kuin yksilöllisesti valittavien apuvälineiden mittojen otto ja sovitukset, esim. ortoosit.

Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättä ja perumatta jätetystä ajanvarauksesta voidaan periä maksu yli 18-vuotiailta henkilöiltä. Tämä koskee myös muuten maksuttomia palveluita. 

Apuvälineiden saatavuus

Yksilöllisiin arviointeihin perustuvien lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuspäätöksiä ohjaavat yhteiset valtakunnalliset perusteet. Erityistä harkintaa vaativissa tilanteissa luovutuspäätöksen tekee apuvälinetyöryhmä, johon osallistuvat apuvälineyksikön fysioterapeutti, kuntoutussuunnittelija, vastuualuejohtaja ja tarvittaessa kuntoutusylilääkäri.

Asiakkaalla on oikeus kieltää asian käsittely työryhmässä, jolloin päätöksen tekee vastuualuejohtaja.

Puhelinasiointi

Toimipisteiden aukioloajat löytyvät jokaisen toimipisteen eli palvelupaikan omalta sivulta.

Tietoa palvelusta

Apuvälinelainaamosta voit tulla lainaamaan tarvitsemasi apuvälineen, kun kyseessä on liikkumisen tai hygienian perusväline. Muihin apuvälineiden lainaamiseen tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön suositus.

Toiminnasta vastaavat

Tero Varila

Palveluesimies

Puhelin: +358 40 804 5103