Apuvälinepalvelut
Apuväline on laite tai väline, jolla voidaan edistää ihmisen toimintakykyä silloin, kun suoriutuminen ja osallistuminen kotona tai muussa arjen toimintaympäristössä ovat sairauden, vamman tai ikääntymisen takia heikentynyt. Apuvälineen tarpeen voi todeta asiakas itse, hänen läheisensä tai hänet tunteva sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö. Apuvälinearvio ja lainauspäätös tehdään aina yksilöllisesti.
Tämän sivun sisältö
Soiten apuvälinepalvelusta voi lainata laitteita tai välineitä, jolla voidaan edistää ihmisen toimintakykyä silloin, kun suoriutuminen ja osallistuminen kotona tai muussa arjen toimintaympäristössä on heikentynyt.
Soiten apuvälinekeskukseen on keskitetty yksilölliset ja vaativat arvioinnit, päätöksenteko, lainaus ja huoltotoiminta. Apuvälinekeskus ja lainaamot huolehtivat yleisimmin tarvittavien perusapuvälineiden arvioinnista ja lainauksesta.
Apuvälinepalvelu ja -välineet ovat asiakkaalle maksuttomia. Apuvälineet lainataan määräajaksi ja ne on palautettava heti tarpeen päätyttyä. Palautuksen voi tehdä kaikkiin alueen lainaamoihin. Apuvälineiden kuljetus kuuluu pääsääntöisesti asiakkaalle.
Asiointi apuvälinepalveluissa
Voit jättää myös soittopyynnön apuvälinelainaamoon. Soitamme takaisin viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.
Lainaustoiminta ilman ajanvarausta
Apuvälinelainaamosta asiakas voi tulla lainaamaan tarvitsemansa apuvälineen, kun kyseessä on liikkumisen tai hygienian perusväline.
Perusapuvälineiden lainaamot Kannuksessa, Tunkkarilla, Perhossa, Toholammilla ja apuvälinekeskuksessa Kokkolassa toimivat ilman ajanvarausta sovittuina aukioloaikoina. Asiakas voi hakeutua mihin tahansa lainaamoon kuntarajoista riippumatta. Huom! Puhelinasioinnin ja toimipisteiden aukioloajat poikkeavat. Tarkistathan asiointipisteesi aukioloajan ennen asiointiasi.
Yksilöllinen tarvearviointi ja sovitukset ajanvarauksella
Laajempi, kokonaisvaltainen toimintakyvyn/apuvälinetarpeen arviointi tehdään apuvälinekeskuksen kautta. Palvelu toimii ajanvarauksella, samoin kuin yksilöllisesti valittavien apuvälineiden mittojen otto ja sovitukset, esim. ortoosit.
Ilman hyväksyttävää syytä käyttämättä ja perumatta jätetystä ajanvarauksesta voidaan periä maksu yli 18-vuotiailta henkilöiltä. Tämä koskee myös muuten maksuttomia palveluita.
Apuvälineiden saatavuus
Yksilöllisiin arviointeihin perustuvien lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuspäätöksiä ohjaavat yhteiset valtakunnalliset perusteet. Erityistä harkintaa vaativissa tilanteissa luovutuspäätöksen tekee apuvälinetyöryhmä, johon osallistuvat apuvälineyksikön fysioterapeutti, kuntoutussuunnittelija, vastuualuejohtaja ja tarvittaessa kuntoutusylilääkäri.
Asiakkaalla on oikeus kieltää asian käsittely työryhmässä, jolloin päätöksen tekee vastuualuejohtaja.
Kelan kautta voi saada niin sanottuja vaativia apuvälineitä, joita tarvitset selviytyäksesi työssä tai opinnoissa.
Omat apuvälineet
Näet omien apuvälineidesi tiedot ja voit jatkaa niiden laina-aikaa palse.fi-portaalin kautta:
Huom!
Puhelinasioinnin ja toimipisteiden aukioloajat poikkeavat. Tarkistathan asiointipisteesi aukioloajan ennen asiointiasi.
Puhelinasiointi
-
Apuvälinepalvelut
Lasten apuvälinepalvelu
Soita: +358 40 014 5520Näön apuvälinepalvelu
Soita: +358 40 653 4312Sähköisten liikkumisen välineiden ja ympäristöhallinnan apuvälinepalvelu
Soita: +358 40 014 5512Kuulon apuvälinepalvelu
Soita: +358 6 826 4280Hengitysapuvälinepalvelu
Soita: +358 40 014 5512 -
Kannuksen apuvälinelainaamo
Soita: +358 40 804 2100PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 08:00–09:00
-
Kokkolan apuvälinekeskus
Jätä takaisinsoittopyyntö, johon vastaamme viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Soita: +358 40 806 5598 -
Palveluajat
Palveluajat
Ma–pe 08:00–09:00
-
Toholammin apuvälinelainaamo
Soita: +358 40 804 4100PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 07:30–08:30
-
Tunkkarin apuvälinelainaamo
Soita: +358 40 804 5102PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 08:00–09:00
Toimipisteiden aukioloajat löytyvät jokaisen toimipisteen eli palvelupaikan omalta sivulta.
Palvelupaikat
Tietoa palvelusta
Apuvälineet lainataan määräajaksi ja ne on palautettava heti tarpeen päätyttyä. Palautuksen voi tehdä kaikkiin alueen lainaamoihin. Apuvälineiden kuljetus kuuluu pääsääntöisesti asiakkaalle.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.
Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.
Toiminnasta vastaavat
Tero Varila
Palveluesimies / Vastuualuejohtaja Aikuisten/työikäisten kuntoutus, Fysiatria ja krooninen kipu, Apuvälinekeskus
Puhelin: +358 40 804 5103