Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Leikkaustoiminta keskittyy pääsääntöisesti virka-aikaan. Noin 90% suunnitelluista leikkauspotilaista tulee sairaalaan leikkauspäivän aamuna.

Osastollamme työskentelee noin 100 eri alan asiantuntijaa: hoitajia, lääkäreitä ja sihteereitä. Hoidamme osastollamme sekä lapsi- että aikuispotilaita.

Virka-ajan ulkopuolella paikalla on aina yksi leikkaustiimi, joka tekee päivystysleikkauksia. Heräämö on avoinna arkisin vuorokauden ympäri. 

Vuosittain leikkaussaleissa tehdään noin 5 000 toimenpidettä. Tarjoamme erityisosaamistamme myös muille yksiköille.

Erikoisalojamme ovat:

 • endokrinologia
 • gastroenterologia
 • gynekologia
 • hammaskirurgia
 • korva-, nenä- ja kurkkutaudit
 • käsikirurgia
 • lapsikirurgia
 • ortopedia
 • plastiikkakirurgia
 • silmäkirurgia
 • syöpäkirurgia
 • traumatologia
 • thorax- ja verisuonikirurgia
 • urologia
 • yleiskirurgia

Potilaiden terveydentilan ja leikkaustyypin mukaan leikkaukseen voi tulla joko suoraan kotoa tai osaston kautta. Kotiutuminen tapahtuu heräämön kautta kotiin joko samana päivänä tai leikkausta seuraavana aamuna tai osaston kautta.

Ennen leikkausta

Tupakointi tulisi lopettaa klo 24.00 lähtien. Ennen leikkausta täytyy olla syömättä ja juomatta 6 tuntia. Kirkkaita nesteitä (mehu, vesi, musta kahvi) voi juoda pieniä määriä 2 tuntia ennen leikkausta.

Leikkauspäivän aamuna voi ottaa pienen nestemäärän kanssa astma- ja allergialääkkeet, nitrovalmisteet, epilepsialääkkeet ja Parkinsonintaudin lääkkeet. Kaikki säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet on syytä ottaa mukaan. 

Lisäksi on lääkkeitä, jotka täytyy tauottaa ennen leikkausta. Tarkemmat ohjeet saat kutsukirjeen mukana. Lisätietoja löytyy myös alla olevasta linkistä.

Huomioithan että tuloaika ei ole sama kuin leikkausaika. Osa potilaista voi joutua odottamaan omaa vuoroaan pidempään, koska toimenpiteet ovat kestoltaan eri pituisia. Myös toimenpiteiden kiireellisyys vaikuttaa odotusaikaan.

Potilasohjeet ovat toimenpidekohtaisia. Kutsukirjeen mukana lähetetään toimenpiteeseen valmistavat ohjeet. Leikkauksen jälkeen tarvittavat ohjeet annetaan heräämössä tai osastolla ennen kotiutumista.

Ajan peruminen

Mahdollisesta esteestä tulee ilmoittaa Soitelle mahdollisimman pian ennen suunniteltua toimenpideaikaa. Näin voimme antaa perutun ajan toiselle potilaalle. Ajan leikkaukseen voi perua ottamalla yhteyttä hoidonvaraajaan (yhteystiedot alempana).

Jos et ole varma tulisiko aika perua, ole silti ajoissa yhteydessä hoidonvaraajaan, niin hän auttaa määrittämään miten asiassa voidaan edetä.

Peruuttamattomasta varauksesta peritään asiakas- ja potilasmaksuhinnaston mukainen maksu.

Anestesia

Anestesialääkäri suunnittelee esitietokaavakkeen ja haastattelun pohjalta anestesiamuodon. Anestesiamuotoon vaikuttaa myös se, mikä toimenpide on kyseessä.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen kuuluu asiaan, että voi olla voimakkaampaa kipua 2-3 päivän ajan, jolloin on hyvä ottaa säännöllisesti kipulääkettä. Lievempää kipua voi tuntua viikkojenkin ajan. Leikkausalueella voi esiintyä turvotusta ja mustelmia. Haavasta voi olla tihkuvuotoa siteisiin parin ensimmäisen päivän aikana. Väsymystä voi olla leikkauspäivänä ja useana päivänä leikkauksen jälkeen. Toimenpidepäivänä voi esiintyä lievää pahoinvointia.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on käytössä digitaalinen Omavointi-asiointipalvelu. Jos sinulla on varattuna aika toimenpiteeseen tai hoitoon, niin voit saada puhelimeesi tekstiviestillä pyynnön käydä tarkistamassa ja täyttämässä omia tietojasi.

Palautetta voi antaa netin kautta palautelomakkeella.

Puhelinasiointi

Toiminnasta vastaavat

Ulrica Kujansivu

Ylilääkäri, vastuualuejohtaja

Niina Parpala

Palvelualuejohtaja / Vastuualuejohtaja kirurgia ja onkologia, aistiklinikka

Matkapuhelin: +358 40 653 4091

Katso myös nämä