Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Pitkäkestoisessa kivussa kivun luonne on krooninen, ja sen mekanismit sekä kivunhoidon tavoitteet ja suunnitelmat ovat sekä monialaisia että yksilöllisiä.

Pitkäkestoista kivunhoitoa toteutetaan moniammatillisesti kipupotilaan yksilöllisellä valmentautumisjaksolla. Siinä moniammatillinen ryhmä kartoittaa potilaan tilanteen mahdollisimman kattavasti, ohjaa ja auttaa potilasta parempaan vointiin ja elämänlaatuun kivusta huolimatta. Jakso sisältää käyntejä kipuhoitajalla ja fysioterapeutilla, lisäksi yksilöllisen tilanteen ja tarpeen mukaan myös sosiaalityöntekijällä, kipupsykologilla ja kuntoutusohjaajalla. Jaksosta tehdään yhteenveto tilannearviointeineen ja suunnitelmineen sekä lähettävälle lääkärille että potilaalle. Valmentautumisjaksoa varten tarvitaan lääkärin lähete sekä kattava haastattelu ja esitietojen keräys jo lähettävän yksikön toimesta.

Valtakunnallisten hoitosuositusten mukaan pitkäkestoisen kivun hoitovastuu kuuluu ensisijaisesti perusterveydenhuoltoon, esimerkiksi terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Potilasta hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus suoraan joko puhelimitse tai paperikonsultaationa konsultoida kivunhoitoon perehtynyttä lääkäriä kivun hoitoon liittyvissä asioissa. Mikäli kipuun on olemassa syyn mukainen hoito, se toteutuu omilla erikoisaloillaan.

Usean eri erikoisalan lääkäreistä muodostuva kivunhoidon asiantuntijaryhmä kokoontuu säännöllisesti käsittelemään kaikista vaativimpia pitkäkestoisen kivunhoidon tilanteita. Esimerkiksi pitkäkestoisen kivun kajoavien menetelmien tai vaativan laitoskuntoutuksen mahdollisuutta voidaan arvioida näissä kokouksissa. Akuutti kipu ja syöpäkipu hoidetaan anestesiaklinikalla.

Varatun ajan peruminen

Mikäli sinulle tulee este ja joudut perua sinulle varatun aikasi, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian. Ajanvaraus on peruttava viimeistään yksi arkipäivä ennen varattua aikaa. Yli 18-vuotiailta peruuttamattomasta ajasta peritään maksu.

Voit perua poliklinikka-ajan DigiSoiten kautta sähköisesti:

Tietoa palvelusta

Valmentautumisjaksoa varten tarvitaan lääkärin lähete sekä kattava haastattelu ja esitietojen keräys jo lähettävän yksikön toimesta.

Toiminnasta vastaavat

Tero Varila

Palveluesimies / Vastuualuejohtaja Aikuisten/työikäisten kuntoutus, Fysiatria ja krooninen kipu, Apuvälinekeskus

Puhelin: +358 40 804 5103

Katja Tuliniemi

Ylilääkäri, palvelualuejohtaja

Matkapuhelin: +358 40 653 4043

Katso myös nämä