Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Soiten koronatilannekuvatiedote 30.5.2022

Tartuntatilanne

Koronaviruksen tautitilanne ja sairaalahoidon tarve ovat ennallaan Soiten alueella.Viime viikon (vko 21) aikana todettiin yhteensä 230 uutta koronavirustartuntaa Soiten testauksessa. Koronavirusnäytteitä otettiin viime viikolla noin 860 kappaletta. Otetuista testeistä positiivisten näytteiden osuus oli 27 %. Mukana eivät ole kotitestauksessa todetut tapaukset, joten todellinen lukema on vielä tätä suurempi.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 17 koronapositiivista potilasta. Näistä potilaista 5 on sairaalahoidossa muista syistä kuin koronan vuoksi. Teho-osastolla ei ole hoidossa koronaviruspotilaita tällä hetkellä.

Soite luopuu säännöllisestä koronatiedottamisesta. Koronatilannekuvatiedotetta ei julkaista ja koronasivuston tilannekuvaa ei päivitetä 1.6. alkaen. Myös rokotusmittarin päivittäminen päättyy 1.6. Koronatilannetta seurataan ja koronasta tiedotetaan jatkossa tarpeen ja tilanteen mukaan.

Koronarokotustoiminta jatkuu läpi kesän. Walk-in-päivien aikataulut päivitetään Soiten koronasivustolle:

Kannuksen terveysaseman ja Tunkkarin terveyskeskuksen drive-in-näytteenottopisteiden toiminta päättyy 1.6. alkaen. Kokkolan drive-in-näytteenotto on lauantaisin suljettu kesäkuusta alkaen. Kokkolan drive-in-näytteenotto on avoinna 1.6. alkaen arkisin ja sunnuntaisin klo 8–16.

Koronaviruksen tilannekuvan tunnusluvut on päivitetty:

  • Tartuntoja viime viikolla: 230 (viikko sitten 291)
  • Sairaalahoidossa: 17 koronaviruspotilasta
  • Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: 523 (viikko sitten 563)
  • Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 676 (viikko sitten 727)
  • Pandemian alusta lähtien koronavirustautiin liittyviä kuolemia yhteensä 25 Soiten alueella

Toimintaohjeet tartunnan ehkäisemiseksi

Tartuntariskin minimoimiseksi on tärkeää noudattaa koronaviruksen hygieniasuosituksia eli pestä kädet, käyttää kasvomaskia ja pitää turvaväliä. Töihin ja kouluun voi mennä vain täysin terveenä.

Soiten alueella noudatetaan THL:n kasvomaskisuositusta. Kasvomaskia suositellaan käytettävän julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos:

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja
  • asioit sosiaali- ja terveyspalveluissa
  • kuulut riskiryhmään ja olet tilassa, jossa ei voi välttää lähikontakteja.

Huom! Soiten yksiköissä on edelleen voimassa kasvomaskisuositus. Henkilökunnan ja potilaiden/asiakkaiden tulee käyttää kasvomaskia, eli kirurgista suu-nenäsuojusta sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden tiloissa, joissa hoidetaan tai tutkitaan potilaita, asiakkaita tai asukkaita sekä kaikissa tiloissa, joissa liikkuu potilaita tai heidän läheisiään, myös aulatiloissa ja käytävillä.

Soiten alueen työnantajia suositellaan hyödyntämään työpaikoilla ns. hybridimallia, eli sitä että osa työstä tehtäisiin mahdollisuuksien mukaan etänä vuorotellen ja porrastaen.

Koronatestaus ja kotieristys

Kotitestausta suositellaan ensisijaisena menetelmänä koronavirustartunnan selvittämiseen. Kotitestausta suositellaan kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat.

Mikäli koronatesti on positiivinen, tulee jäädä kotieristykseen. Kotona sairastavan eristysaika on 5 vuorokautta oireiden alkamispäivästä tai näytteenottopäivämäärästä laskien rokotesuojasta riippumatta. Oireiden alkamispäivä tai näytteenottopäivä on 0‑päivä. Kotieristyksen aikana tulee välttää kaikkia kodin ulkopuolisia kontakteja.

Positiivisen kotitestin perusteella oma työterveys tai terveyskeskus voi kirjoittaa 5 vuorokauden sairaslomatodistuksen yhteydenotolla. Laki on voimassa ajalla 28.2.–30.6.2022 saakka. Lue lisää Valtioneuvoston verkkosivuilta.

Jos olet saanut positiivisen tuloksen kotitestistä ja olet perusterve, sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Positiivinen kotitestitulos tulee varmentaa terveydenhuollossa, mikäli tarvitsee A‑todistuksen työnantajalle tartuntatautipäivärahaa varten. Sairausvakuutuslain muuttumisen myötä A‑todistusta varten tulee olla yhteydessä omaan työterveyteen tai terveyskeskukseen. Soiten infektioiden torjuntayksikkö ei kirjoita enää A‑todistuksia.

Soiten koronasivustolta löytyy ajantasaiset ohjeet:

Rokotukset

Koronarokotusten ottaminen on tärkeää, sillä rokote suojaa etenkin koronaviruksen vakavalta tautimuodolta. Käythän pikimmiten koronarokotuksessa, mikäli rokote on vielä kokonaan saamatta tai tehosterokoteannokset puuttuvat.

Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten koronasivulta:

Ajan koronarokotukseen voi edelleen varata netissä https://soite.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta 06 828 7488. Puhelinaika ma-to klo 9–15. Ajan rokotukseen voi varata myös omasta terveyskeskuksesta.

Katso myös nämä