Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Tavoitteena on löytää jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä. Voit ottaa yhteyttä ehkäisyneuvolaan myös seksitautiepäilyyn liittyen.

Ehkäisyneuvoloista saa myös perhesuunnitteluneuvontaa omien perhesuunnitelmien tueksi.

Ehkäisyneuvolan palvelut on tarkoitettu kaikille palvelua tarvitseville. Ehkäisyneuvolan käynnit ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.

Muut kuin kokkolalaiset opiskelijat saavat ehkäisyneuvonnan palvelut myös omasta opiskeluterveydenhuollon toimipisteestä.

Ehkäisyneuvolan ajanvaraus

Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan DigiSoiten Omahoito-palvelun kautta: 

DigiSoiten Omahoito-palvelun kautta voit varata ajan:

  • ehkäisyn aloitukseen
  • ehkäisyn vaihtoon
  • kontrollikäyntiin
  • papa-näytteenottoon, kun olet saanut kutsun kohdunkaulansyövän seulontaan. 

Varaa palvelusta aika oman asuinalueesi terveydenhoitajalle.

Kirjoita tarvittaessa Ajanvarauksensyy / lisätiedot kenttään vain lyhyesti käynnin syy. 
 
Kaikki neuvolaan varatut ajat on nähtävissä sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelussa ja voit siirtää ja perua varaamiasi määräaikaistarkastusaikoja 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa.

Ajanvarauksen voi tehdä myös puhelimitse oman alueesi ehkäisyneuvolaan, jos:

  • varaat kierukan laitto-, vaihto- tai poistoaikaa. Kierukan laittoaikaa ei voi varata sähköisesti, sillä kyseessä on lääkäriaika.
  • tarvitset palvelua muulla kuin suomen- tai ruotsinkielellä
  • et halua asioida sähköisesti tai palveluun kirjautumisessa on ongelmaa

Lääkäriajat varataan puhelimitse tai terveydenhoitajan käynnin yhteydessä.

Puhelinasiointi

Ajan peruminen

Peruutus tulee tehdä 2 vuorokautta ennen varattua aikaa. Peruuttamattomasta ehkäisyneuvolan lääkärinvastaanottoajasta peritään 15 vuotta täyttäneiltä asiakasmaksu.

Omahoito-viesti tartuntatautihoitajalle

Voit olla yhteydessä tartuntatautihoitajaan sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelun viesti-toiminnolla. Tartuntatautihoitajan kanssa voi asioida Omahoito-viestillä seksitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja näytteenottopyynnöissä. Seksitautien seulonta on vastuullista toimintaa, etenkin kumppanin vaihtuessa ja kannustammekin olemaan yhteydessä ja hakeutumaan testeihin vaikka oireita ei olisikaan.

Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille

Soite tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille Soiten alueen asukkaille. Nuoret voivat saada ilmaisen ehkäisyn Soiten ehkäisyneuvoloista ja opiskeluterveydenhuollosta.

Ehkäisyneuvolaan voi varata ajan sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelun kautta:

Ilmaisen ehkäisyn valikoimaan kuuluvat hormonaaliset ehkäisypillerit, ehkäisyrenkaat, kierukat, implantit ja kondomit. Ammattilaisten kanssa yhdessä valitaan nuorelle parhaiten sopiva ehkäisymenetelmä.

Pääsy maksuttoman ehkäisyn piiriin tuo nuoria ammattilaisten seurantaan ja samalla panostetaan nuorten terveyden edistämiseen. Maksuttoman ehkäisyn rinnalla nuorille tarjotaan näyttöön perustuvaa seksuaalineuvontaa. Seksuaalineuvontaa annetaan ehkäisyneuvoloiden lisäksi myös koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. 

Kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset – joukkopapat

Joukkotarkastukset tehdään oman alueen neuvoloissa. Kohdunkaulansyöpää seulovat joukkotarkastukset tehdään ikäryhmittäin 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60- ja 65-vuotiaille. Henkilökohtainen kutsu ja tutkimuksen tulos lähetetään tutkituille kotiin. Tutkimus on asiakkaalle maksuton.

Asiakkaan tulee itse varata aika seulontaan kutsussa olevien ohjeiden mukaisesti.

Muut palvelut

Ehkäisyneuvolasta saat apua ja tietoa myös lapsettomuuteen, seksuaaliterveyden edistämiseen, seksitautien torjuntaan, seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ehkäisyyn, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen kokemiseen ja parisuhteeseen liittyen.

Ulkopaikkakuntalaiset

Soiten ehkäisyneuvolapalvelut on tarkoitettu vain Soiten alueen asukkaille sekä opiskeluterveydenhuollon asiakkaille. Ulkopaikkakuntalaisen tulee tehdä kirjallinen ilmoitus hoitopaikan vaihdosta (Ilmoitus terveysaseman valinnasta), tai toimittaa kotikunnassaan tehty hoitosuunnitelma uuteen hoitopaikkaan ennen asiointia neuvolassa.

Tietoa palvelusta

Voit varata sähköisesti ajan oman alueen ehkäisyneuvolaan.

Toiminnasta vastaavat

Anu Vähärautio

Vastuualuejohtaja

Puhelin: +358 40 806 5791

Minna Lönnbäck

Toimialuejohtaja

Puhelin: +358 44 780 9442

Katso myös nämä