Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Soiten alueen neuvoloissa on otettu käyttöön digitaalinen yhteydenotto ja kaksisuuntainen viestintä, jossa Soiten työntekijä ja asiakas voivat olla yhteydessä toisiinsa DigiSoiten Omahoito-palvelun kautta. Digitaalinen yhteydenotto on käytössä kaikissa Soiten äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä ehkäisyneuvoloissa.

DigiSoite Omahoito-palvelun kautta asiakas voi lähettää Soiten neuvolaan viestin silloin, kun se hänelle parhaiten sopii. Neuvolan terveydenhoitaja vastaa viestiin tai ottaa suoraa yhteyttä asiakkaaseen mahdollisimman nopeasti virka-aikana.

Huomioithan, että lapsen tilapäisen hoitoloman selvitystä ei voi tehdä digiasioinnin kautta, vaan ottamalla puhelimitse yhteyttä neuvolan keskitettyyn palvelunumeroon tai kouluikäisen lapsen kohdalla omaan kouluterveydenhoitajaan.

Digitaalisten palveluiden tunnistautumiseen käytetään Suomi.fi verkkopalvelua ja kirjautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Verkkopalvelun kautta välitettävät viestit ovat tietoturvallisesti suojattuja, eivätkä asiaankuulumattomat voi lukea, kopioida tai muuttaa niitä.

Soiten alueen lastenneuvoloissa on käytössä digitaalinen ajanvaraus. Ajan voi varata netin kautta 2-6-vuotiaiden lasten määräaikaistarkastuksiin.

Molempien vanhempien osallistuminen lapsen neuvolatarkastukseen on toivottavaa.

1,5- ja 4-vuotiaan tarkastukset ovat laajoja terveystarkastuksia, joihin sisältyvät terveydenhoitajan tekemän tarkastuksen lisäksi neuvolalääkärin tarkastukset. Lääkärikäynnille ajan antaa terveydenhoitaja neuvolakäynnin yhteydessä.

Kutsumme vanhemmat erityisesti laajoihin terveystarkastuksiin lapsen ollessa 4 kuukauden ikäinen, 1,5-vuotias ja 4-vuotias. Laajan terveystarkastuksen tarkoituksena on vahvistaa perheen terveyttä ja hyvinvointia edistäviä asioita yhteistyössä vanhempien kanssa.

1,5-2-vuotisneuvolan yhteydessä toteutetaan Lapset puheeksi -menetelmää (LP), joka on tarkoitettu avuksi vanhemmille ja muille lasten tärkeille aikuisille tukemaan lasta eri kehitysvaiheissa ja kulloisessakin elämäntilanteessa. Menetelmän avulla pyritään tukemaan lasten suotuisaa kehitystä ja ehkäisemään mahdollisia ongelmia räätälöimällä lapsen arkipäivä juuri häntä tukevaksi.

4-vuotiaan laajaan tarkastukseen pyydämme vanhempia täyttämään ja ottamaan mukaan kotiin postitetun Voimaperheet -kaavakkeen, sekä pyytämään päivähoidosta “Tiedonsiirto_paivahoidosta_neuvolaan.pdf” -kaavakkeen täytettynä. Molemmat vanhemmat myös täyttävät Audit-kyselyn (www.paihdelinkki.fi) ja tarvittaessa Nikotiiniriippuvuustestin ja Huumeidenkäyttötestin.

Kaikki neuvolaan varatut ajat on nähtävissä DigiSoiten Omahoito-palvelusta ja voit siirtää ja perua varaamiasi määräaikaistarkastusaikoja 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa.

Omaperhe on verkkopalvelu, joka kokoaa perheille tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen. Sieltä löydät luotettavaa tietoa ja apua moniin perheiden asioihin.

Osion sisältö