Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata väestöä tarttuvilta taudeilta rokotteilla. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 421/2004 antaa ohjeet rokotusohjelmasta. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Alle kouluikäiset lapset saavat kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset lastenneuvoloissa. Kouluikäiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan vastaanotoilla. 

Neuvolassa annetaan myös aikuisten perusrokotuksia ja matkalle lähtijän rokotusneuvontaa. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia.

Ajanvaraus kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin

Rokotusvastaanotto tapahtuu pääsääntöisesti ajanvarauksella. 

Toistaiseksi ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse.

Rokotukset ikäkausittain

Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen ja monet rokotuksin ehkäistävät taudit ovat käyneet hyvin harvinaisiksi tai hävinneet kokonaan Suomesta.

On tärkeää, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä.

Aikuisten perusrokotukset tehostetaan työterveyshuollossa, neuvolassa ja opiskeluterveydenhuollossa. Perusrokotukset ovat maksuttomia.

Aikuisten tulee itse huolehtia siitä, että ovat saaneet perussarjana vähintään kolme jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotusta.

Eläkeläiset voivat varata ajan rokotusta varten senioreiden terveyspisteestä.

Puhelinasiointi

Tietoa palvelusta

Rokotusvastaanotto tapahtuu pääsääntöisesti ajanvarauksella. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelusta.

Katso myös nämä