
Tartuntataudit ja rokotukset
Tartuntatautien torjuntatyöhön kuuluu rokotukset, tartuntatautien ehkäisy ja varhaistoteaminen, epidemian selvittämiseksi tai torjumiseksi tarvittavat toimenpiteet sekä tartuntatautiin sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn tutkimus, hoito ja lääkinnällinen kuntoutus.
Tämän sivun sisältö
Rokotukset
Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata väestöä tarttuvilta taudeilta rokotteilla. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 421/2004 antaa ohjeet rokotusohjelmasta. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
Alle kouluikäiset lapset saavat kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset lastenneuvoloissa. Kouluikäiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- ja opiskeluterveydenhoitajan vastaanotoilla.
Neuvolassa annetaan myös aikuisten perusrokotuksia ja matkalle lähtijän rokotusneuvontaa. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat maksuttomia.
Ajanvaraus kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin
Rokotusvastaanotto tapahtuu pääsääntöisesti ajanvarauksella.
Ajanvaraus DigiSoiten Omahoito-palvelusta
Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelusta:
Koronarokotteet
Koronarokotuksista tiedotamme Soiten koronasivuilla:
Kausi-influenssarokotukset
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:
- Raskaana olevat
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet
- Alle 7-vuotiaat lapset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
- Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
- Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.
Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vankeinhoitolaitoksissa.
Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hän voi hankkia rokotteen itse reseptillä apteekista. Myös riskiryhmiin kuulumattomille henkilöille, jotka ovat hankkineet rokotteen reseptillä, annetaan rokote samoissa Soiten toimipisteissä.
Influenssarokotteen ja koronarokotuksen voi ottaa samalla käynnillä ja suosittelemmekin, että influenssarokote otetaan samaan aikaan koronarokotteen syystalven tehosteannoksen kanssa, mikäli henkilö on oikeutettu koronarokotukseen.
Lue lisää koronarokotuksiin oikeutetuista ikäryhmistä ja rokotusväleistä:
Rokotukset ikäkausittain
Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen ja monet rokotuksin ehkäistävät taudit ovat käyneet hyvin harvinaisiksi tai hävinneet kokonaan Suomesta.
On tärkeää, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä.
Aikuisten perusrokotukset tehostetaan työterveyshuollossa, neuvolassa ja opiskeluterveydenhuollossa. Perusrokotukset ovat maksuttomia.
65-vuotta täyttäneet voivat varata ajan rokotusta varten senioreiden terveyspisteestä.
Aikuisten tulee itse huolehtia siitä, että ovat saaneet perussarjana vähintään kolme jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja poliorokotusta.
Matkailijoiden rokotukset
Matkalle lähtijän rokotusneuvontaa antavat tartuntatautihoitaja ja terveydenhoitajat neuvoloiden puhelinaikoina.
Matkalle aikovan kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen heti, kun matkaohjelma ja aikataulu on selvillä, sillä rokotusohjelman toteuttaminen ja riittävän rokotussuojan kehittyminen voi viedä 1-2 kuukautta.
Yhteydenoton jälkeen terveydenhoitaja tarkistaa voimassa olevat rokotukset ja tekee matkalle lähtijälle yksilöllisen rokotussuunnitelman matkan kohteen ja keston mukaan. Tarvittavat rokotereseptit terveydenhoitaja hankkii lääkäriltä. Myös malarian estolääkityksen tarve arvioidaan. Lääkäri kirjoittaa malarian estolääkkeen reseptin.
Rokotukset annetaan neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.
Neuvolasta saatavat perusrokotukset (jäykkäkouristus-kurkkumätä, tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti ja polio) ovat kaikille maksuttomia.
Muiden matkailijan tarvitsemien rokotusten tarve arvioidaan matkakohteen ja matkan keston mukaan. Jos matkalle lähtijä tarvitsee keltakuumerokotuksen, sen hän saa myös neuvolasta. Keltakuumerokotuksen hinta on 51,40 euroa ja se sisältää rokotteen ja kansainvälisen rokotustodistuksen.
Muut tarvitsemansa rokotteet matkalle lähtijä ostaa reseptillä apteekista ja rokotus annetaan neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.
Tartuntatautien toteaminen ja hoito
Tartuntatautien toteaminen ja hoito tapahtuu oman alueen vastaanottotiimissä. Tartuntatautien neuvonnasta ja ohjauksesta vastaavat tartuntatautihoitaja ja terveysasemat.
Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.
Jos epäilet sairastumisesi aiheuttajaksi elintarviketta tai talousvettä, voi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskuksesi sairaanhoitajaan tai lääkäriin, tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, tartuntatautihoitajaan tai Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtajaan.
Päivystysaikana yhteydenotot yhteispäivystykseen.
Jos epäilet sukupuolitautia, voit ottaa yhteyttä oman terveysasemasi sairaanhoitajaan tai tartuntatautihoitajaan. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä myös opiskeluterveydenhuoltoon. Hoito aloitetaan oireiden ja näytteistä saatujen vastausten perusteella. Hoito on kaikille maksutonta.
Lesti- ja Perhonjokilaaksossa sukupuolitautien testaukset ja hoidot voidaan hoitaa myös neuvoloissa. Yhteydenotot neuvoloiden keskitetyn palvelunumeron kautta.
Ainoa tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää aina koko yhdynnän ajan kondomia.
Omahoito-viesti tartuntatautihoitajalle
Voit olla yhteydessä tartuntatautihoitajaan sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelun viesti-toiminnolla. Tartuntatautihoitajan kanssa voi asioida Omahoito-viestillä seksitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja näytteenottopyynnöissä. Seksitautien seulonta on vastuullista toimintaa, etenkin kumppanin vaihtuessa ja kannustammekin olemaan yhteydessä ja hakeutumaan testeihin vaikka oireita ei olisikaan.
Tunnistautuminen Omahoito-palveluun tapahtuu Suomi.fi verkkopalvelun kautta. Tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
Puhelinasiointi
-
Lestijärven terveysasema
Soita: +358 40 804 2000PalveluajatPalveluajat
ma–pe 08:00–16:00
-
Kokkolan terveyskeskus
Soita: +358 6 828 7310Tiimi 1. A-J
Soita: +358 6 828 7311Tiimi 2. K-O
Soita: +358 6 828 7312Tiimi 3. P-Ö
Soita: +358 6 828 7313PalveluajatPalveluajat
ma–pe 08:00–16:00
-
Ullavan terveysasema
Soita: +358 6 828 7639PalveluajatPalveluajat
ma 08:00–16:00
ke–to 08:00–16:00
-
Koivuhaan terveysasema
Ajanvaraus ja tiedustelut
Soita: +358 6 828 7580PalveluajatPalveluajat
ma–to 08:00–16:00
pe 08:00–14:00
-
Lohtajan terveysasema
Soita: +358 6 828 7750PalveluajatPalveluajat
ma–to 08:00–16:00
pe 08:00–14:00
-
Infektioiden torjuntayksikkö
Tartuntatautihoitaja
Soita: +358 40 014 5524Hygieniahoitaja
Soita: +358 40 804 2150PalveluajatPalveluajat
Hygieniahoitaja
ma–pe 08:00–15:00
Tartuntatautihoitaja
ma–pe 08:00–15:00
-
Tunkkarin terveyskeskus
Soita: +358 40 804 5000PalveluajatPalveluajat
ma–pe 08:00–16:00
-
Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu
Soita: +358 6 826 4477PalveluajatPalveluajat
ma–to 08:00–13:00
pe 08:00–11:00
-
Kannuksen terveyskeskus
Soita: +358 40 804 2000PalveluajatPalveluajat
ma–pe 08:00–16:00
-
Kälviän terveysasema
Soita: +358 6 828 7701PalveluajatPalveluajat
Puhelinasiointi
ma–to 08:00–16:00
pe 08:00–14:00
-
Perhon terveyskeskus
Ajanvaraus ja tiedustelut
Soita: +358 40 804 3000PalveluajatPalveluajat
ma–to 08:00–15:00
pe 08:00–14:00
-
Toholammin terveyskeskus
Ajanvaraus ja tiedustelut
Soita: +358 40 804 2000PalveluajatPalveluajat
ma–pe 08:00–16:00
Palvelupaikat
Tietoa palvelusta
Rokotusvastaanotto tapahtuu ajanvarauksella. Rokotuksen ajanvaraus ja toimipiste on Infektioiden torjuntayksikössä, Kokkolan terveyskeskuksessa. Rokotusaikoja voi tiedustella myös alueen neuvoloista.
Lisäksi voit varata, perua ja siirtää rokotusaikaasi sähköisesti Soiten Omahoito-palvelussa.
Rokotuksilla ehkäistään tartuntatauteja. Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa. Kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto ja opiskelijoiden rokotuksista opiskeluterveydenhuolto. Terveyskeskus antaa neuvontaa matkailijoiden rokotuksista ja antaa tarvittavat rokotukset. Rokotusohjelmaan kuulumattomat rokotteet on kustannettava usein itse.
Toiminnasta vastaavat
Marko Rahkonen
Vastuualuejohtaja / Infektioylilääkäri