Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Puhelinasiointi

Kehitysvammaisten erityishuoltoa annetaan henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden, vian tai vamman vuoksi. Kehitysvammaiselle henkilölle voidaan myöntää erityishuollon palveluja, jos sen tarve johtuu ensisijaisesti kehitysvammasta eivätkä yleiset palvelut kuten sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut riitä kattamaan palvelutarvetta.

Kehitysvammaisten henkilöiden tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään saman lainsäädännön mukaisesti kuin muidenkin vammaisten henkilöiden tarvitsemat palvelut. Sosiaalipalvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain ja toissijaisesti vammaispalvelulain mukaan. Terveyspalvelut järjestetään terveydenhuoltolain mukaan.

Kehitysvammalain mukaiseen erityishuoltoon kuuluu 1.1.2025 alkaen ainoastaan ne palvelut, jotka liittyvät tahdosta riippumattoman erityishuollon järjestämiseen ja kehitysvammalaissa mainittujen rajoitustoimenpiteiden käyttöön erityishuollossa. Erityishuolto-ohjelmia ei enää tehdä 1.1.2025 lukien.

Ennen 1.1.2025 tehdyt erityishuolto-ohjelmat ja kehitysvammalain mukaiset palvelupäätökset ovat voimassa niihin merkityn voimassaoloajan, mutta kuitenkin enintään kolme vuotta 1.1.2025 lukien. Poikkeuksena on päätös kuntouttavasta varhaiskasvatuksesta, joka pysyy voimassa päätökseen merkityn voimassaoloajan, vaikka voimassaoloaika olisi pidempi kuin kolme vuotta.

Kaikki voimassa olevat palvelupäätökset, jotka ovat tehty ennen 1.1.2025 on tarkistettava ja saatettava nykyisen lainsäädännön mukaisiksi viimeistään 1.1.2028. 

Erityishuoltona annetaan 1.1.2025 lukien vain tahdosta riippumatonta erityishuoltoa ja rajoitustoimenpiteiden käyttöä.

Palveluiden antaminen edellyttää, että

  1. henkilön kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja
  2. joka ei muun lain nojalla saa tarvitsemiaan palveluja. 

Erityishuollon saajalle voidaan antaa vammaispalvelulain 16 §:ssä tarkoitettua vaativaa moniammatillista tukea.

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän tehtävänä on selvittää vammaisen henkilön vuorovaikutukseen ja käyttäytymiseen liittyviä ongelmia ja antaa tilanteeseen ratkaisuja. Asiantuntijaryhmä tekee selvityksen yhdessä vammaisen henkilön ja tarvittaessa hänen läheistensä tai lähityöntekijöidensä kanssa. Vaativan moniammatillisen tuen palvelukokonaisuudelle on tyypillistä erittäin tiivis ja usein pitkäkestoinen moniammatillisen ryhmän yhteistyö.  

Toiminnasta vastaavat

Sari Valkama

Palvelualuejohtaja

Puhelin: +358 40 804 2985

Katso myös nämä