Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Alueellinen koronatilanne

Koronatartuntoja on todettu kesän aikana Soiten alueella enenevissä määrin. Tartunnat ovat lähteneet kasvuun koronaviruksen omikron BA.5 variantin yleistyessä myös Soiten alueella. Kesäkuun lopussa valtaosa tarkempaan tutkimukseen, sekvensointiin, lähetetyistä näytteistä olivat BA.5-varianttia.

Tarkkaa tartuntojen määrää on vaikeaa arvioida tällä hetkellä, sillä valtaosa sairastuneista toteaa tartunnan suositusten mukaisesti kotitestillä. Aktiivisuus Soiten koronanäytteenotossa on kuitenkin kasvanut ja Soitessa otetaan päivittäin n. 200 koronatestiä. Viime viikolla 34 % näistä oli positiivisia. Soitessa on todettu 14 vuorokauden aikana 608 koronatartuntaa ja alueellinen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 786 / 100 000 asukasta, mutta todellisuudessa tartuntoja on merkittävästi enemmän.

Koronaviruksen omikron BA.5 variantti tarttuu erittäin helposti, mutta aiheuttaa aiempaa lievempää tautia. Koronaviruksen takia sairaalahoidossa on tällä hetkellä kymmenen potilasta. Teho-osastolla ei ole ollut hoidossa koronaviruspotilaita koko kesän aikana.

Tartuntojen ehkäisy:

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti. Lisätietoa Soiten koronasivustolla: Jos epäilet koronatartuntaa.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto.

Kasvomaskia suositellaan käytettävän edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos:

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja
  • asioit sosiaali- ja terveyspalveluissa tai vierailet osastolla
  • kuulut riskiryhmään ja olet tilassa, jossa ei voi välttää lähikontakteja

Koronarokotukset

Soite laajentaa neljänsiä koronarokotuksia viikosta 33 (alk. 15.8.2022) alkaen kaikkiin alueen 60-69-vuotiaisiin. Neljännen rokotuksen voivat saada siis sekä riskiryhmiin kuuluvat että kuulumattomat yli 60-vuotiaat henkilöt viikosta 33 alkaen. Neljänsiä rokotteita annetaan edelleen myös 70-79-vuotiaille sekä muille neljänteen rokotukseen oikeutetuille. Lisätietoa rokotuksiin oikeutetuista ikäryhmistä sekä rokotusväleistä löytyy Koronarokotukset-sivulta.

Neljännet koronarokotukset vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 18-59-vuotiaille aloitetaan Soiten alueella myös lähiviikkoina. Tiedotamme tarkemmasta aikataulusta myöhemmin lisää.

Soiten alueella koronarokotukseen voi hakeutua ajanvarauksella tai walk-in-periaatteella. Lisätietoa ja walk-in-päivien aikataulut löytyvät Soiten verkkosivuston koronaosiosta: Koronarokotukset.

Ajan koronarokotukseen voi halutessaan varata DigiSoiten Omahoito-palvelusta osoitteesta https://soite.terveytesi.fi tai puhelimitse numerosta 06 828 7488 (puhelinaika ma-pe klo 9–15). Ajan rokotukseen voi varata myös omasta terveyskeskuksesta.

Koronarokotuspisteillä voi joutua odottamaan, joten pyydämme kärsivällisyyttä. Koronarokotukseen voi hakeutua mihin tahansa Soiten rokotuspisteeseen.

Huom!

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. 

Soiten alueen 5–11-vuotiaille lapsille järjestetään koronarokotuspäivä tiistaina 9.8.2022 klo 9-15.30 Kokkolan terveyskeskuksessa (osoite: Mariankatu 28, 67200 Kokkola). Rokotukseen on varattava aika etukäteen netistä DigiSoiten Omahoito-palvelusta. Lue lisää erillisestä tiedotteesta.

Jos sairastut

Suosittelemme kotitestausta kaikille, joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Suosittelemme toistamaan kotitestin uudestaan muutaman päivän kuluttua, mikäli hengitystieinfektion oireet jatkuvat. Kotitestit soveltuvat myös lasten testaukseen. Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Kaiken ikäiset voivat tarvittaessa hakeutua koronatestaukseen Soiteen ottamalla yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499 (avoinna ma-pe klo 8-16) tai täyttämällä oirearvion Omaolo-palvelussa.

Lisätietoa kriteereistä, milloin hakeutua koronatestiin Soiteen löydät verkkosivuilta: Jos epäilet koronatartuntaa.

Tutustu verkkosivujen koronaosiossa myös koronaviruksen kotihoito-ohjeisiin.

Katso myös nämä