Aikuisten mielenterveyspalvelut
Aikuisten mielenterveyspalvelut keskittyy yli 18-vuotiaiden psykiatrisen hoidon tarpeen arviointiin, hoitoon ja kuntoutukseen.
Tämän sivun sisältö
Aikuisten mielenterveyspalveluiden tavoitteena on vahvistaa mielenterveyttä. Psykiatrisesta arvioinnista, hoidosta ja kuntoutuksesta vastaavat moniammatilliset työryhmät. Työryhmien palvelupaikat ovat Kokkolassa, Kaustisella, Perhossa, Kannuksessa, Toholammilla ja Kälviällä.
Palveluun hakeutuminen
Perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin voi hakeutua soittamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen. Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Psykiatrian erikoissairaanhoidossa toimii psykiatrian päivystys 24/7.
Kiireellisissä tilanteissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen, psykiatrisen sairaanhoitajan päivystyspuhelimeen tai yhteispäivystykseen.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat palvelee soite.fi-verkkosivustolla arkisin klo 12–14. Palvelu on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Chat tarjoaa matalan kynnyksen yhteydenottokanavan, kun tarvitset tukea mielenterveysongelmissa, elämän kriiseissä tai päihteidenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa.
Chatissa voit keskustella nimettömästi ja reaaliaikaisesti sairaanhoitajan kanssa. Soiten ammattilaiset antavat chatissa kiireetöntä ohjausta ja neuvontaa. Hoidollisissa asioissa ammattilainen voi pyytää sinua tunnistautumaan suomi.fi-palvelun kautta, jonka jälkeen voidaan tehdä tarkempi arvio mielenterveydestäsi. Arvioinnin tueksi sinua voidaan ohjata täyttämään Terapianavigaattorin kyselyn.
Terapianavigaattori
Halutessasi voit täyttää terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa mielenterveyspalveluihin. Terapianavigaattorin kysymykset kartoittavat mielenterveysoireiden luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.
Terapianavigaattorin kautta ei voi varata aikaa mielenterveyspalveluihin. Kyselyn täyttämisen jälkeen voit tutustua navigaattorin ohjaamana Terveyskylän mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin tai olla yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen ja kertoa, että olet täyttänyt terapianavigaattorin.
Puhelinasiointi
-
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden avohoidon ajanvarausmuutokset ja tiedustelut
Kokkolan osastonsihteeri
Soita: +358 40 653 4197Lestijokilaakson ja Perhonjokilaakson osastonsihteeri
Soita: +358 40 804 2211PalveluajatPalveluajat
Ma–to 08:00–16:00
Pe 08:00–15:00
-
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelin
Kiireettömät uudet yhteydenotot, hoidon tarpeen arvio ja neuvonta
Soita: +358 44 730 7625PalveluajatPalveluajat
Ma–pe 08:00–11:00
-
Päivystävä psykiatrinen sairaanhoitaja
Päivystykselliset psykiatriset yhteydenotto-, konsultaatio- ja arviointipalvelut
Soita: +358 40 652 4642PalveluajatPalveluajat
Avoinna ympäri vuorokauden
Palvelupaikat
Kelan kuntoutuspsykoterapia auttaa tilanteessa, jossa mielenterveyden häiriö heikentää työ- tai opiskelukykyä.
Kelan ryhmäkuntouksesta saat tukea elämäntilanteesi hallintaan sekä keinoja sairaudesta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen.
Tietoa palvelusta
Perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin voi hakeutua soittamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen. Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä.
Kiireellisissä tilanteissa ota yhteys omaan terveyskeskukseen, psykiatrisen sairaanhoitajan päivystyspuhelimeen tai yhteispäivystykseen.
Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.
Käytännössä mielenterveyspalvelut tarkoittavat mielenterveyshäiriöiden tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta. Palveluihin kuuluvat myös niitä tarvitsevan henkilön ohjaus, neuvonta ja psykososiaalinen tuki. Mielenterveyspalveluja tarjotaan sosiaalihuollossa, perusterveydenhuollossa. esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskuksissa, sekä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa avohoitona tai sairaalahoitona.