Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Aikuisten mielenterveyspalveluiden tavoitteena on vahvistaa mielenterveyttä. Psykiatrisesta arvioinnista, hoidosta ja kuntoutuksesta vastaavat moniammatilliset työryhmät. Työryhmien palvelupaikat ovat Kokkolassa, Kaustisella, Perhossa, Kannuksessa, Toholammilla ja Kälviällä.

Palveluun hakeutuminen

Perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin voi hakeutua soittamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen. Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Psykiatrian erikoissairaanhoidossa toimii psykiatrian päivystys 24/7.

Kiireellisissä tilanteissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen, psykiatrisen sairaanhoitajan päivystyspuhelimeen tai yhteispäivystykseen.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat palvelee soite.fi-verkkosivustolla arkisin klo 12–14. Palvelu on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille. Chat tarjoaa matalan kynnyksen yhteydenottokanavan, kun tarvitset tukea mielenterveysongelmissa, elämän kriiseissä tai päihteidenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa.

Chatissa voit keskustella nimettömästi ja reaaliaikaisesti sairaanhoitajan kanssa. Soiten ammattilaiset antavat chatissa kiireetöntä ohjausta ja neuvontaa. Hoidollisissa asioissa ammattilainen voi pyytää sinua tunnistautumaan suomi.fi-palvelun kautta, jonka jälkeen voidaan tehdä tarkempi arvio mielenterveydestäsi. Arvioinnin tueksi sinua voidaan ohjata täyttämään Terapianavigaattorin kyselyn.

Terapianavigaattori

Halutessasi voit täyttää terapianavigaattorin ennen yhteydenottoa mielenterveyspalveluihin. Terapianavigaattorin kysymykset kartoittavat mielenterveysoireiden luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.

Terapianavigaattorin kautta ei voi varata aikaa mielenterveyspalveluihin. Kyselyn täyttämisen jälkeen voit tutustua navigaattorin ohjaamana Terveyskylän mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin tai olla yhteydessä mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen ja kertoa, että olet täyttänyt terapianavigaattorin.

Puhelinasiointi

Kelan kuntoutuspsykoterapia auttaa tilanteessa, jossa mielenterveyden häiriö heikentää työ- tai opiskelukykyä.

Kelan ryhmäkuntouksesta saat tukea elämäntilanteesi hallintaan sekä keinoja sairaudesta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Tietoa palvelusta

Perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin voi hakeutua soittamalla mielenterveys- ja päihdepalveluiden neuvonta- ja arviointipuhelimeen. Psykiatriseen erikoissairaanhoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä.

Kiireellisissä tilanteissa ota yhteys omaan terveyskeskukseen, psykiatrisen sairaanhoitajan päivystyspuhelimeen tai yhteispäivystykseen.

Toiminnasta vastaavat

Markus Heikell

Osastonhoitaja/vastuualuejohtaja

Puhelin: +358 40 804 2174

Nina Wikström

Palvelualuejohtaja

Puhelin: +358 44 723 2306

Milla Sykkö

Osastonhoitaja

Matkapuhelin: +358 40 804 3693

Katso myös nämä