Siirry sisältöön

Sukupuolitaudit

Jos epäilet sukupuolitautia, voit ottaa yhteyttä oman terveysasemasi sairaanhoitajaan tai tartuntatautihoitajaan. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä myös opiskeluterveydenhuoltoon. Hoito aloitetaan oireiden ja näytteistä saatujen vastausten perusteella. Hoito on kaikille maksutonta.

Lesti- ja Perhonjokilaaksossa sukupuolitautien testaukset ja hoidot voidaan hoitaa myös neuvoloissa. Yhteydenotot neuvoloiden keskitetyn palvelunumeron kautta.

Ainoa tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää aina koko yhdynnän ajan kondomia.

Omahoito-viesti tartuntatautihoitajalle

Voit olla yhteydessä tartuntatautihoitajaan sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelun viesti-toiminnolla. Tartuntatautihoitajan kanssa voi asioida Omahoito-viestillä seksitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja näytteenottopyynnöissä. Seksitautien seulonta on vastuullista toimintaa, etenkin kumppanin vaihtuessa ja kannustammekin olemaan yhteydessä ja hakeutumaan testeihin vaikka oireita ei olisikaan.

Tunnistautuminen Omahoito-palveluun tapahtuu Suomi.fi verkkopalvelun kautta. Tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Elintarvike- ja vesivälitteinen epidemia

Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.

Jos epäilet sairastumisesi aiheuttajaksi elintarviketta tai talousvettä, voi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskuksesi sairaanhoitajaan tai lääkäriin, tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, tartuntatautihoitajaan tai Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtajaan.

Päivystysaikana yhteydenotot yhteispäivystykseen.

Puhelinasiointi