Siirry sisältöön
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Sukupuolitaudit

Jos epäilet sukupuolitautia, voit ottaa yhteyttä tartuntatautihoitajaan Omaolo-palvelun kautta, lähettää hänelle viestin DigiSoiten Omahoito-palvelusta tai voit myös ottaa yhteyttä oman terveysasemasi sairaanhoitajaan. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä myös opiskeluterveydenhuoltoon.

Lesti- ja Perhonjokilaaksossa sukupuolitautien testaukset ja hoidot voidaan hoitaa myös neuvoloissa. Yhteydenotot neuvoloiden keskitetyn palvelunumeron kautta.

Hoito aloitetaan oireiden ja näytteistä saatujen vastausten perusteella. Hoito on kaikille maksutonta.

Ainoa tapa suojautua sukupuolitaudeilta on käyttää aina koko yhdynnän ajan kondomia.

Omahoito-viesti tartuntatautihoitajalle

Voit olla yhteydessä tartuntatautihoitajaan sähköisesti DigiSoiten Omahoito-palvelun viesti-toiminnolla. Tartuntatautihoitajan kanssa voi asioida Omahoito-viestillä seksitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja näytteenottopyynnöissä. Seksitautien seulonta on vastuullista toimintaa, etenkin kumppanin vaihtuessa ja kannustammekin olemaan yhteydessä ja hakeutumaan testeihin vaikka oireita ei olisikaan.

Tunnistautuminen Omahoito-palveluun tapahtuu Suomi.fi verkkopalvelun kautta. Tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Elintarvike- ja vesivälitteinen epidemia

Elintarvike- ja vesivälitteisellä epidemialla tarkoitetaan tiettynä aikana ja tietyllä alueella tapahtuneita sairastumisia, joilla on yhteinen elintarvike- tai vesialtistuslähde.

Jos epäilet sairastumisesi aiheuttajaksi elintarviketta tai talousvettä, voi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskuksesi sairaanhoitajaan tai lääkäriin, tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, tartuntatautihoitajaan tai Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtajaan.

Päivystysaikana yhteydenotot yhteispäivystykseen.

Puhelinasiointi

Katso myös nämä