Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Det rekommenderas att de äldre fäster sin uppmärksamhet på sina egna fötter. Var och en har sitt eget sätt att röra på sig, men om det sker förändringar i hur man rör på sig, bör man utreda orsaken bakom förändringen. Det kan finnas många orsaker, men största delen kan man inverka på själv. De 104 sensorerna som finns på fotsulorna reagerar på tryck och förändringar i underlaget och balansen. Med hjälp av dessa sensorer kan en människa röra sig på olika slags underlag, och fotens och vristens små muskler och leder kan anpassa sig till rörelsen. Med åldern blir lederna stelare och musklerna svagare, men det har konstaterats att de förändringar åldern för med sig saktas av genom regelbunden träning.

Till egenvård av fötterna hör tvättning, torkning, smörjning, nagelklippning, anskaffning av skor och sockor. Det lönar sig att undersöka de egna fötterna och särskilt fotsulorna regelbundet. Om den äldre inte kan göra det själv, är det bra om en yrkesutbildad person gör det åt hen. Det är särskilt viktigt för diabetiker att regelbundet besöka fotvårdare, för variationer i blodsockernivån gör att sår och uppluckrad hud läks långsammare. Om sår inte vårdas kan det leda till och med till amputering.

Med rätt slags skor kan man undvika största delen av smärtorna i fotbladet

Med rätt slags skor menas skor som är av rätt storlek, lätta att ta på sig, kan spännas åt så att de sitter stadigt, vars bottnar inte är hala, som är flexibla och har stadiga hälkoppar. Lösa skor som inte ger stöd eller som är för små eller för stora ökar risken för fall, orsakar felställningar och smärttillstånd i fotbladet och utsätter huden för skoskav och skavsår.

Man kan mäta rätt storlek genom att till fotbladets längd lägga till ungefär 1,2 cm mätt från den längsta tån. Skorna bör vara lämpade för användningsändamålet. Man måste också komma ihåg att var och ens fötter är olika till sina egenskaper. Samma skor passar inte på varje fot. Äldre behöver skor både för inomhus- och för utomhusbruk. Dessutom kan det finnas behov av separata gymnastikskor eller skor som lämpar sig för hobbyer. Årstiderna bör beaktas. Det är inte bra att använda samma skor året om.

Motion är medicin – också när det gäller fötternas hälsa

Genom styrketräning kan man bevara sin fysiska funktionsförmåga och förebygga framskridande av och insjuknande i många sjukdomar som kommer med åldern. Mångsidig och regelbunden motion håller lederna smidiga och musklerna i god kondition. Om man inte rör på sig förtvinar musklerna och redan en kort period av sängläge kan leda till att man förlorar en betydande mängd muskelmassa.

Med tanke på bevarande av funktionsförmågan är det viktigt att röra på sig, åtminstone lite åt gången. Vid behov kan man använda hjälpmedel när man rör på sig så att man har skydd mot fall. Hemma kan man inkludera övningar på ett sätt som passar in i vardagen: när man diskar kan man stiga 10 gånger upp på tårna eller när man stiger upp från matbordet kan man stiga upp fem gånger innan man börja gå. Vid behov kan man be en yrkesutbildad person om individuella träningsinstruktioner. När funktionsförmågan bevaras förblir behovet av hjälp i vardagen litet, och den äldre kan bo i sitt eget hem med hjälp av lite stöd.

Fäst alltså blicken på fötterna!

Många saker som är relaterade till den fysiska funktionsförmågan är förknippade med fötterna, särskilt fotsulorna. När man blir äldre kan det vara en utmaning att vårda och undersöka de egna fötterna och därför bör yrkesutbildade inom hälso- och sjukvårdsbranschen beakta handledning i egenvård av fötternas hälsa för äldre.

Om den äldre behöver hjälp med att genomföra egenvård, är det bra att också ta med anhöriga till handledningen i egenvård. Om egenvården genomförs på rätt sätt, kan den äldres fysiska funktionsförmåga hållas god länge, och det är möjligt att bo hemma. Fötterna behöver rörelse, ömhet och vård, oberoende av åldern.

Marika Huhtala
Fysioterapeut, projektarbetare
Bloggtexten baserar sig på skribentens examensarbete för högre högskoleexamen

Ta en titt också på dessa