Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Inom verksamhetsmodellen TYÖOTE undviker man att skriva långa sjukfrånvaron inom specialsjukvården, och ärenden som är relaterade till patientens arbetsförmåga styrs till företagshälsovården. Företagshälsovården gör en individuell bedömning av patientens funktionsförmåga och beaktar de krav arbetet ställer. Samtidigt bedöms hur lång sjukledigheten bör vara och planeras nödvändig rehabilitering eller eventuella ändringar i arbetet så att återgången till arbetet lyckas så bra som möjligt.

Användningen av verksamhetsmodellen TYÖOTE som stöder rättidig återgång till arbetet utvidgas i Soite.

Soite tog i bruk verksamhetsmodellen TYÖOTE mot slutet av år 2023. Nu har användningen av verksamhetsmodellen utvidgats till att också omfatta dagkirurgins ortopediska patienter i arbetsför ålder som genomgått en axel-, handleds-, knä- eller fotoperation och patienter som fått en höft- eller knäprotes.

Målet med tätare samarbete mellan specialsjukvården och företagshälsovården är att förebygga det att sjukfrånvaron drar ut på tiden. Samtidigt får specialsjukvården fokusera på sin kärnverksamhet i och med att arrangemangen kring återgången till arbetet sköts enligt överenskommelse inom företagshälsovården.

Utvecklingsarbete enligt verksamhetsmodellen TYÖOTE görs i Mellersta Österbottens välfärdsområde i samarbete med företagshälsovårdens aktörer och Arbetshälsoinstitutet.

Ta en titt också på dessa