Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Välkommen på praktik i Mellersta Österbottens välfärdsområde!

Ansökan om praktikplats

Studerande vid yrkeshögskolor reserverar självständigt sin praktikperiod på den praktikplats de själva väljer genom det elektroniska praktikbokningssystemet Jobiili. Praktikplatser öppnas på Jobiili varje termin. Soites studerandekoordinator/handledare fungerar som samordnare för Jobiili-systemet på sin egen enhet. Jobiilis webbsida har egna riktlinjer för arbetsgivare och studenter.

Andra stadiets läroanstalter reserverar praktikplatser för sina studerande via läraren av enheternas studerandekoordinatorer eller chefer.

Ändringar relaterade till de överenskomna och bekräftade praktikperioderna görs med läroanstalternas koordinatorer. Ändringar görs endast av tvingande skäl. Läroanstalternas koordinatorer meddelar, gärna skriftligen, studerandekoordinatorn eller cheferna vid Soite-enheterna skriftligen minst en vecka innan periodens början.

Före praktik

  • Bekanta dig med Mellersta Österbottens välfärdsområde Soites organisation via Soites webbsidor.
  • Läs studerandehandledningens kvalitetshandbok (på finska):
  • Se till att ditt CV är uppdaterat i Jobiili eller skicka det per e-post på förhand till studerandekoordinatorn.  

Studerande ska ha ett identitetskort med bild utfärdat av läroanstalten, med läroanstaltens logotyp.

På identitetskortet ska det finnas den studerandes

  • för – och efternamn (tilltalsnamn med stor fontstorlek)
  • bild (färgbild av typen passfotografi)
  • uppgift (t.ex. sjukskötarstuderande)
  • läroanstaltens namn och logo
  • kortets giltighetstid (eller läsårsklistermärke).

Identitetskortet ska vara synligt under hela arbetsdagen. Om kortet sitter på en rem måste det vara försett med säkerhetslås.

Varje studerande genomför eOppivas webbkurs “Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilöstölle” innan praktikperiodens början. Spara intyget från den genomförda webbkursen och ta med dig intyget till praktikplatsen i början av praktikperioden.

Studerande på praktik är bundna av tystnadsplikt för vård- och omsorgspersonal. Studerande ska underteckna sekretessavtalet första arbetsdagen eller enligt överenskommelse elektroniskt före praktikstart.

Anteckningar som innehåller kund-/patientinformation får inte tas utanför enheten. Handlingar relaterade till kundens/patientens service och vård får inte kopieras till de skriftliga inlärningsuppgifterna relaterade till utbildningen, och i uppgifterna ska det säkerställas att kunden/patienten inte kan identifieras utifrån dem.

Det är förbjudet att behandla ärenden som gäller klienter/patienter eller praktiken på sociala medier. Publicera aldrig information om patienter som kan användas för att identifiera dem, inte ens i slutna grupper. Dela inte bilder eller filer från arbetssituationer utan tillstånd från chefen.

Använd inte din privata telefon under arbetstid. Arbetsplatsens datorer är avsedda för arbete.

Genomlysning, det vill säga röntgen, används ibland på operationsavdelningen vid ortopediska operationer. Om du är med i operationssalen ska du bära strålskydd precis som andra personer i rummet. Det bästa skyddet mot strålning är korrekt skyddsutrustning, det vill säga blyvästar, och ett långt avstånd till strålkällan (genomlysningsapparaten, så kallad C-båge).

Om du är gravid, berätta detta för praktikhandledaren och din instruktör. Strålning kan vara skadligt för fostret. Studerande behöver inte befinna sig i ett rum där genomlysning används. Du kan fortsätta praktiken efter förlossningen och efterkontrollen.

Förebyggande av smittsamma sjukdomar

Du får inte komma till jobbet eller vara på jobbet om du är sjuk eller har symtom: sjukanmälan lämnas till utbildningsenheten och handledande läraren innan praktikskiftet börjar.

Inför utbildningsperioden ska varje studerande känna till de vanliga försiktighetsåtgärderna och under utbildningstiden implementera dem i vården av varje patient. Vanliga försiktighetsåtgärder inkluderar t.ex. korrekt handhygien, blodsäkerhetsåtgärder, användning av skyddsutrustning, sekretdesinfektion och isoleringsanvisningar. Att följa dessa riktlinjer är det enda sättet att förhindra spridning och infektion via handkontakt.

I en epidemisituation följs anvisningarna från Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Vaccinationer

Enligt 48 § i lagen om smittsamma sjukdomar ska en studerande som deltar i praktik ha skydd genom antingen vaccination eller genom att ha insjuknat i sjukdomen. Arbetsgivaren får endast av särskilda skäl anlita en ovaccinerad studerande i kund- och patientlokaler där patienter eller kunder som är mottagliga för allvarliga konsekvenser av infektionssjukdomar behandlas.

Kontrollera med studerandehälsovården att dina nödvändiga vaccinationer är i kraft

Utredning av tuberkulosrisk

Dessutom ska de som deltar i praktiken lämna en hälsoutredning angående lungtuberkulos enligt 55 § i lagen om smittsamma sjukdomar.

Fyll före praktikperiodens början i tuberkulosenkäten (Työnantajan tuberkuloosikysely 1) och förmedla den till studerandehälsovården i enlighet med läroanstaltens anvisningar.

KPEDUs studerande har Soites suderandehälsovård. Studerande från andra läroanstalter ska kontakta sin egen studerandehälsovård. 

Tuberkulosenkät på flera språk: 

Smittorisken gäller hepatit B, hepatit C och HIV-infektion. Det viktigaste är att förebygga blodsmitta.

Sätt att förhindra blodsmitta är

  • yrkeskunnighet och noggranna arbetssätt
  • lämpliga verktyg och säkerhetsprodukter
  • se till att använda nålar läggs direkt i uppsamlingsbehållaren (inte tillbaka i nålskyddet, vilket är den vanligaste olyckssituationen med nålstick bland elever).

Omedelbar första hjälpen vid skada

  • Skölj med mycket vatten i 10 minuter.
  • Badda med 70 % alkohol (t.ex. handdesinfektionsmedel) på huden i 5 minuter.
  • Pressa inte ut blod från såret.

Risk för smitta finns i följande situationer

  • En nål eller annat vasst föremål som är kontaminerat med blod, blodiga flytningar eller vävnadsvätska orsakar en perforerande hudskada.
  • Blod eller blodig vävnadsvätska stänker in i ögon, näsa, mun eller öppna hudsår. I fall det är fråga om saliv eller avföring gör läkaren som ansvarar för vården en bedömning.
  • Människoorsakade, perforerande bettskador.
  • Exponering medför ingen risk för infektion om huden är hel och frisk.

Anmälan om en blodolycka

  • Rapportera händelsen till din handledare eller enhetschef.
  • Man agerar likadant då det gäller studerande som övriga anställda.
  • Den studerande gör en HaiPro-anmälan, skriver ut den och överlämnar den till sin utbildningsinstitution.
  • Eleven sköter uppföljande behandlingar inom sin egen elevhälsovård och hälso- och sjukvården.

Anvisningar för åtgärder i situationer med arbetsrelaterad blodexponering (Toiminta työperäisissä verialtistustilanteissa) finns i sin helhet på Soites intranät.

 Arbetskläder

Studerande börjar praktikperioden på överenskommen tid klädd i de arbetskläder som krävs på enheten, enligt de instruktioner som studerandekoordinatorn gett.

Arbetskläderna ska vara hela, rena och ändamålsenliga och bytas tillräckligt ofta. I vårdsituationer används alltid kortärmade arbetskläder. Om en huvudduk eller annan huvudbonad läggs till arbetsdräkten baserat på övertygelse måste den vara tvättbar, passa klädseln (ljus, monokrom, utan dekorationer) och får inte täcka ansiktet. Halsdukens ändar ska hållas innanför arbetskläderna.

Arbetskläderna tas på och av i omklädningsrummen. Du får inte bära arbetskläderna utanför sjukhuset eller annan arbetsplats. Arbetsskor ska vara lämpliga och säkra samt tvättbara/rengörbara. Rengöring av arbetsskor utförs av den anställde själv.

Huden på händerna ska vara frisk och hel när man kommer till praktikperioden och naglarna ska vara korta. Studerande får inte ha gel- eller strukturnaglar. Smycken såsom ringar, armbandsur och aktivitetsarmband hör inte till arbetskläderna. Långt hår måste vara uppsatt. Skägg och mustascher ska hållas prydliga och rena, och tvättas regelbundet. Användning av parfymer är förbjudet.

Örhängen, piercingar och tatueringar

Piercingar i slemhinneområden (t.ex. näs-, läpp- och tungpiercingar) samt ansiktspiercingar rekommenderas inte för social- och hälsovårdspersonal eller studerande, av arbetarskyddsskäl. Piercingar bryter det skydd frisk hud ger. Särskilt piercingar i slemhinnor och brosk utsätter den anställda själv för infektionsrisk. Piercingar får inte vara ett hinder för till exempel användning av mun-nässkydd och skyddsglasögon. Piercingar eller örhängen ska inte vidröras under patientvård utan att den studerande desinficerar händerna före och efter.

Piercingar och örhängen ska vara sådana att de inte orsakar till exempel risk att fastna i vårdsituationer. 

Nyligen gjorda tatueringar måste vara läkta.

Under praktiken

I början av praktiken ingår en orientering inom ansvarsområdet eller -enheten under den första veckan, samt ett målsamtal under de två första veckorna tillsammans med den studerande, handledaren och läraren.

Studerandekoordinatorerna är Jobiili-användare på enheterna och deltar tillsammans med sina chefer i planering av praktik, uppföljning och utvärdering av genomförandet av praktiken.

Studerandekoordinatorn utser en eller flera handledare till de studerande under praktikperioden och planerar utifrån förhandsinformation de studerandes skiftlistor enligt handledarna. De studerandes arbetspass planeras enligt handledarnas arbetspass, vilket säkerställer kontinuitet i handledningen. Arbetsskifteslistor är klara en vecka innan praktiken startar.

När praktiken slutar

Utvärdering av studerandenas praktikperiod sker under responssamtal som ordnas när praktikperioden kommit halvvägs och när praktikperioden slutar.

Vid responssamtalet deltar studeranden, den handledande läraren och studerandehandledaren. Vid utvärderingen granskar man praktikperioden och målen för den, utvärderar studerandens prestation samt ställer upp mål för följande praktikperiod. En motiverad utvärdering baserar sig på kriterier som bygger på kraven på yrkesskicklighet hos en yrkesutbildad person. På samma sätt är motiveringarna för underkännande av en praktikperiod gemensamt överenskomna.

Den studerande utvärderar praktiken muntligt och skriftligt. I utvärderingen som stöder inlärning hjälper man den studerande att kontinuerligt se saker och ting ur olika synvinklar. Det är bra att försöka se saker i förhållande till den egna kunskaps-, färdighets- och värdegrunden. Saker bör också ses i förhållande till tidigare studier samt i förhållande till sådant man lärt sig i skolan och under praktiken.

Respons från studerande om praktikperioden

Vi vill utveckla studerandehandledningen och ber att studerandena ger respons på varje praktikperiod via den nedanstående länken. Responsen ges anonymt och behandlas i studerandehandledningens samarbetsgrupp och inom ansvarsområdena.

För verksamheten ansvarar

Piia Kurikkala

Chefsöverskötare

Telefon: +358 44 723 2350

E-post: piia.kurikkala@soite.fi

Lotta Brännkärr

Utbildningschef

Mobiltelefon: +358 44 723 2348

E-post: lotta.brannkarr@soite.fi

Ta en titt också på dessa