Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Kom ihåg skyddsutrustningen!

Du bör alltid bära hjälm när du cyklar eller använder en elsparkcykel. En hjälm är ett bra skydd även vid till exempel rullskridskoåkning eller andra fartfyllda sporter. Armbågs- och knäskydd kan förebygga skrubbsår och de värsta ledskadorna när man ramlar. När man åker båt ska man alltid använda flytväst, och de rekommenderas också starkt när man rör sig i vattendrag med andra fordon.

Skydda dig mot värmen och insekter!

Vid varmt väder är det viktigt att dricka tillräckligt med vätska under dagen och även komma ihåg att äta tillräckligt. Du bör skydda dig mot solen med solkräm, kläder och huvudbonader. Du ska inte vistas i direkt solljus under lång tid, utan hellre söka skugga. Du skyddar dig mot insektsstick och -bett med kläder och insektsrepellenter. En mild kortisonkräm lindrar symtomen på bettställena.

Behandla hälsorelaterade problem i tid!

Lindriga besvär kan alldeles utmärkt följas upp och behandlas hemma. Dock ska du vid behov kontakta hälsocentralen, så att en yrkesperson kan bedöma ditt behov av vård. Många besvär blir värre med tiden och övergår så småningom till att behöva akutvård.

Ring alltid 116117 Jourhjälpen innan du uppsöker jouren!

När du funderar på att åka till jouren, ring först 116117. Du får en yrkeskunnig bedömning av din situation, råd och behandlingsinstruktioner samt handledning till rätt vårdställe. Jourhjälpen är bemannad av sjukskötare utbildade för uppgiften, och de har möjlighet att konsultera läkare. Det är avgiftsfritt att ringa och samtal besvaras dygnet runt, varje dag. Spara numret till din hälsocentral och jourhjälpsnumret 116117 i din telefon! I en akutsituation ska du alltid ringa 112.

Ta en titt också på dessa