
Förebyggande rusmedelsarbete
Syftet med det förebyggande rusmedelsarbetet är att förebygga de sociala, psykiska och fysiska skador som är förknippade med missbruk av rusmedel (alkohol, droger och läkemedel) och att främja problemanvändares och deras anhörigas funktionsförmåga och säkerhet.
Innehållet på denna sida
Rusmedelsarbetare hjälper personer med rusmedelsproblem och deras närstående i fråga om olika rusmedels-, drog-, läkemedels- och spelberoenden. Tjänsterna består av stöd och rådgivning samt hänvisning till olika tjänster. Det är fråga om tjänster inom social- och hälsovården samt öppenvårdens stödåtgärder som erbjuds utifrån hjälp-, stöd- och vårdbehovet.
Man kan även komma till öppenvården för vård i förebyggande syfte om man misstänker att man förlorar kontrollen över användningen av rusmedel. Ytterligare information om missbrukarbetets öppenvårdstjänster:
Det förebyggande rusmedelsarbetet genomförs genom yrkesövergripande samarbete mellan olika parter. I Soite-området utvecklas det förebyggande rusmedelsarbetet genom Pakka-verksamhetsmodellen.
Uträttande av ärenden per telefon
-
Mottagningar inom service för missbrukare i ådalarna
Sekreterare
Ring: +358 40 806 8101ServicetiderServicetider
mån–fre 08:00–14:00
-
Servicetider
Servicetider
mån–fre 08:00–16:00
Information om tjänsten
Man kan anmäla sig som klient hos A-kliniken utan remiss och, om man vill, kan man även komma till mottagningen med familjen/en närstående. Servicen är avgiftsfri för klienter från Karleby och Kronoby.
Det är önskvärt att man kontaktar Nuotta redan i ett tidigt skede. Problemet behöver inte vara allvarligt för att man ska kunna söka hjälp. Besöken är avgiftsfria för klienten.
Syftet med det förebyggande alkohol- och drogarbetet är att förebygga och minska alkohol-, drog-, tobaks- och nikotinprodukter samt andra rusmedel som de orsakar användaren och dennes närstående. Förebyggande rusmedelsarbete gäller också penningspelande. Målet är att främja hälsa, säkerhet och välfärd.
Förebyggande alkohol- och drogarbete är till exempel att tidigt föra missbruk och penningspelande på tal, identifiera missbruk och hänvisa till stöd.
Välfärdsområden, kommuner, föreningar, företag, polisen och andra statliga myndigheter utför förebyggande rusmedelsarbete tillsammans.