Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

I mitt arbete utvecklar jag ekonomisk rådgivning och handledning inom Mellersta Österbottens välfärdsområdes socialtjänster för vuxna, och jag har genom det kunnat fördjupa mig i ekonomiska frågor. Genom att bekanta mig med litteraturen på området har jag insett att i själva verket påverkas användningen av pengar av många faktorer, och att hantera sin ekonomi är inte på något sätt självklart och enkelt.

Konsumtionssamhället kallar till konsumtion

Olika informationskällor pekar på att vi lever i ett konsumtions- och individfokuserat samhälle, där det dessutom fortfarande är tabu att prata om pengar. “Jag klarar mig själv”-mentaliteten uppmuntrar oss inte heller riktigt att söka och be om hjälp om vi känner att vår egen förmåga inte räcker till. Å andra sidan är vår omgivning ganska bra på att uppmuntra till konsumtion. Vi omges av budskap, bilder och attityder om konsumtion från alla håll.

Det sociala medieflödet är synligt på telefonskärmen 24/7 om det behövs. Där skapas en bild av hur ett lyckligt och riktigt liv är. Familjen ska resa utomlands minst en gång om året, och helst besöka Lappland varje vinter. Från barndomen förmedlar samhället till oss de tecken och symboler som vi måste använda och visa upp, annars kan vi bli utestängda. Det är svårt att motstå sociala medier och de bilder de skapar, även om man rent intellektuellt vet att de ovan nämnda beskrivningarna egentligen bara är glansbilder, och att ingens liv är en ständig dans på rosor.

Å andra sidan nämner guider för penninghantering att pengar inte längre är en konkret sedel eller mynt i en plånbok, vilket gör det svårt att gestalta pengar. Pengar syns bara som nummer på telefon- eller datorskärmen. De flyttas från ett konto till ett annat i en webbutik med ett par klick, eller med ett kortsvep i en fysisk butik. Du kan beställa nästan vad som helst och var som helst online, och orderbekräftelser drunknar i reklampostfloden i e-posten. Hur många av oss har helt på klart vilka alla streamingtjänster man prenumererar på och vad de kostar?

Med hjälp av ekonomisk rådgivning och vägledning lär du dig att hantera din egen ekonomi

I Finland drabbas många människor av skuldsättning och antalet skuldsatta fortsätter att växa. Samtidigt ökar också överskuldsättningen. Levnadskostnaderna har ökat i takt med att allt har blivit dyrare, räntorna har stigit och inflationen äter upp en del av pengarna. Och den nuvarande regeringen lovar ingen lättnad för situationen i framtiden.

Baserat på responsen från kunderna lär man knappast ut ekonomiska frågor någonstans. Eller om man gör det, hur mycket av det man lär ut slår rot på tröskeln till vuxenlivet, när det samtidigt pågår mycket annat i livet? På mötena för ekonomisk rådgivning och vägledning går vi igenom frågor som påverkar vår användning av pengar. Vi reflekterar kring användningen av pengar gentemot våra egna behov och funderar på saker och värderingar som är viktiga för oss, vilket också återspeglas i vår konsumtion. Vi tittar på våra egna inkomster och utgifter och lär oss att göra upp en budget för oss själva utifrån dem. Strävan är att ta reda på vad vi vill förändra i vårt eget beteende och med vilka medel vi kan åstadkomma dessa förändringar. Det är därför din egen vilja och viljestyrka också fungerar som goda drivkrafter att gå på möten för ekonomisk rådgivning och vägledning. “Jag skulle alltid ha behövt den här typen av hjälp, även om jag inte ens har kunnat tänka det”, sa en kund efter vårt möte.

Nej, att hantera sin ekonomi är ingen raketvetenskap, men det kan inte sägas att det på något sätt är lätt eller enkelt, speciellt om ingen någonsin har lärt ut det. Våra ekonomiska angelägenheter har inte växt i ett vakuum, och de är inte en separat del av oss som kan skiljas från oss till exempel i form av en budgetkalkyl. Därför har finansiell rådgivning och vägledning sin plats i tjänster nu och i framtiden.

Verktyg och stöd för ekonomiförvaltning

Via länkarna nedan kan du få mer information, bra verktyg för att stödja ekonomihanteringen och hjälp med ekonomiska problem.

Maria Aintila

Utvecklar-socialhandledare

RFF-Keski-Pohjanmaa –projektet

Ta en titt också på dessa