Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Kötiderna har blivit längre särskilt när det gäller proteskirurgi, tand- och endoskopiska ingrepp som kräver anestesi och när det gäller operationer av svalg- och gomtonsiller, och köerna till Mellersta Österbottens centralsjukhus har börjat förkortas genom att man ordnar extra ingreppsdagar.

Tyvärr är det dock allt för ofta så att ett ingrepp inte kan genomföras eftersom patienten avbokar det. Vid infektioner ska ett ingrepp alltid avbokas, men en del av avbokningarna är sådana att Soite kunde ha meddelats om dem i god tid. Den avbokade tiden hade då kunnat ges till en annan patient.

”Andra vanliga orsaker till avbokningar är hudinflammationer eller inflammerade utslag, en begynnande förkylning eller till exempel tvivel om hur klokt det är att genomgå operationen. Det lönar sig inte att fundera över sådant ensam, utan helst ska man ringa oss i god tid så att vi tillsammans kan fundera över vad som vore bäst att göra” , säger chefsöverläkare Katja Virta.

Vi vädjar till patienter som ska opereras eller deras vårdnadshavare att de meddelar Soite om eventuella förhinder snarast möjligt före den planerade tiden. Då kan vi ge den avbokade tiden till en annan patient, och operationskön förlängs inte i onödan. En operationstid kan avbokas genom att kontakta vårdplaneraren.

Operationstider som avbokas för sent blir också mycket dyra för välfärdsområdet, för då står operationssalarna oanvända.

För en tidsbokning som inte har avbokats tas det ut en avgift på 51,50 € i enlighet med prislistan över klient- och patientavgifter.

Ta en titt också på dessa