Flytta dig till innehållet
Mellersta Österbottens välfärdsområde

Soite har fått Comirnaty Original/Omicron BA.1 -vaccin som skräddarsytts för coronavirusets omikron-variant och som kan användas för att stärka vaccinationsskyddet hos över 12 år gamla personer. I det nya vaccinet har det ursprungliga Comirnaty-vaccinet (Pfizer/BioNTech) uppdaterats för att stärka skyddet särskilt mot varianten omikron BA.1 utöver det ursprungliga covid-19-viruset. Enligt Institutet för hälsa och välfärd utvidgar skräddarsydda vaccin för olika varianter immuniteten jämfört med vaccin som grundar sig på den tidigare Wuhan-stammen (THL:s meddelande).

I Soites område börjar Pfizer/BioNTechs vaccin mot omikron-varianten ges från och med nästa vecka, dvs. från och med veckan som börjar 26.9. Detta vaccin kan tas som dos 3-5 i en coronavaccinationsserie. Första och andra dosen ska vara av den ursprungliga coronavaccintypen.

Om man haft coronavirussjukdomen motsvarar detta en vaccindos.

Vi rekommenderar att personer som hör till en riskgrupp söker sig till en fjärde coronavirusvaccination

För närvarande ger Soite fjärde vaccindoser till personer som fyllt 18 år och som hör till riskgrupper för allvarlig coronavirussjukdom, till alla över 60 år gamla personer och till andra personer som har rätt till en fjärde vaccindos. Mer information om åldersgrupperna som har rätt till vaccinationer och om vaccinationsintervallerna finns på sidan Coronavaccinationer.

Obs!

En person som haft coronavirussjukdomen och har fått tre vaccindoser behöver inte en fjärde dos, för en coronavirusinfektion motsvarar en vaccindos.

Första, andra och tredje coronavaccindoser ges också fortfarande till alla åldersgrupper för vilka dessa doser rekommenderas. En femte dos erbjuds personer som fyllt 12 år och har ett kraftigt nedsatt immunförsvar.

I Soites område kan man söka sig till coronavirusvaccination med tidsbokning eller enligt walk-in-principen. Mer information och tidtabellerna för walk-in-dagarna finns på coronasidorna på Soites webbplats: Coronavirusvaccinationer.

Om du vill kan du boka tid för coronavaccination via DigiSoites Egenvårdstjänst på adressen https://soite.terveytesi.fi eller per telefon på numret 06 828 7488 (telefontid mån-fre kl. 8-15.30). Du kan också boka tid för vaccination via din egen hälsocentral.

Du kan söka dig för coronavaccination till vilket av Soites vaccinationsställen som helst.

Ta en titt också på dessa